IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината българи не искат икономическото развитие да е за сметка на природата

Според 96% от допитаните 27 000 души в европейски мащаб в проучването на Евробарометър посочват, че се чувстват отговорни за защитата на природата

15:15 | 06.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Над половината от българите са на мнение, че икономическото развитие не трябва да ощетява природата в защитени зони като „Натура 2000“. Това показват данни от проучване на общественото мнение, представени от Европейската комисия. 

Според отговорите на българските участници в допитването, 51 на сто настояват в тези зони икономическата дейност да бъде изцяло забранена, а 45 на сто допускат строителство само при изключителен обществен интерес и при пълно възстановяване на увредената природа, съобщава БТА.

Данните показват, че 41 процента от българите са чували и знаят за „Натура 2000“, а 35 на сто само са чували. За сравнение в ЕС 70 на сто от хората заявяват, че никога не са чували това наименование. Над 70 на сто от всички отговори показват, че хората понасят основната отговорност за състоянието на природата.

Сред щетите, нанасяни на околната среда, на първите места участниците в проучването на европейско ниво поставят замърсяването на въздуха, почвата и водата, причинените от хора бедствия, както и промените на времето.

Засиленото земеделие, прекомерното обезлесяване и риболов – най-важните фактори за загуба на биоразнообразие, стават все по-разпознаваеми, но все още са далеч от това да бъдат приемани като водеща заплаха за богатството от животински и растителни видове, се посочва в прессъобщение на Европейската комисия.

Според 96% от допитаните 27 000 души в европейски мащаб в проучването на Евробарометър посочват, че се чувстват отговорни за защитата на природата и за тях това е от съществено значение за борбата с климатичните изменения.

От проучването също така става ясно, че познаването на термина „биоразнообразие“ се увеличава, като над 70% от европейците са чували тази дума.

В същото време повечето европейци не са готови да постигнат икономическо развитие за сметка на щети или унищожение на природата в защитени области. Най-малко две трети от респондентите посочват защитени зони, като тези н „Натура 2000“ за много важни при опазването на застрашени животни и растения, опазването от унищожаване на чувствителни зони както на сушата, така и в морето, и опазване на ролята на природата за осигуряването на храна, чиста вода и въздух.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още