IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОТ: Много работници се сблъскват с рискове и неравенство в заплащането

Жените продължават да печелят по-малко от мъжете - обикновено между 60 и 80 процента под заплащането на мъжете

18:27 | 06.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки големите различия в условията на труд, много работници изпитват общи проблеми като физически рискове,  неравенство в заплащането на половете и несигурност на

работното място. Това сочи публикуваният днес доклад на Международната организация на труда (МОТ), цитиран от DPA.

Авторите му изследват фактори, които определят качеството на работните места, като стрес, отработени часове и сигурност на работното място. Тежкият физически труд е предизвикателство за много работници. Между 60 и 75 на сто от анкетираните посочват, че "повтарящите се, бързи движения на ръцете" са риск за здравето им.

За да преценят неравенството между половете, авторите на доклада разглеждат не само разликите в заплащането, но и как мъжете и жените разпределят времето си извън работата. В него се заключава, че жените прекарват около 2,4 пъти повече часове в неплатени грижи, отколкото мъжете.

Жените продължават да печелят по-малко от мъжете - обикновено между 60 и 80 процента под заплащането на мъжете.

Проучването също така оценява стреса на работното място, като установява, че в Европейският съюз ситуацията е относително добра. Само 15 на сто от европейските работници работят повече от 48 часа на седмица в сравнение с 19 на сто в САЩ и между 30 и 40 на сто в много други страни.

Около една трета от работниците посочват, че работата им няма да доведе до напредък, а пак една трета се страхуват да загубят работата си, се посочва в доклада.

Изследването, направено съвместно с Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, анализира ситуацията в 41 държави, представляващи 1,2 милиарда работещи в света.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още