IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херман Ван Ромпой: Европейският съюз не е на ръба на колапса

Европейските граждани продължават да се стремят към отворени държави и икономики, твърди бившият председател на Европейския съвет

17:00 | 07.05.19 г. 9
<p>
	Конференция за европейското бъдеще на България в София с участието на Херман Ван Ромпой. <em>Снимка: БТА</em></p>

Конференция за европейското бъдеще на България в София с участието на Херман Ван Ромпой. Снимка: БТА

Европейският съюз (ЕС) в никакъв случай не е на ръба на колапса и далеч не сме свидетели на началото на разпада му. Това мнение изказа Херман Ван Ромпой, бивш министър-председател на Белгия и бивш председател на Европейския съвет, по време на конференция за европейското бъдеще на България.

Според него европейските граждани продължават да се стремят към отворени държави и икономики като начин да постигнат мир, просперитет и демокрация. 

Ако хората нямат усещането, че са достатъчно защитени обаче, те започват да отхвърлят тези ценности, подчерта той.

“Трябва да се работи в насока увеличаване на сигурността на гражданите по всякакъв начин - било то за граници,  предпазване от външни заплахи, намеси, като това да не се случва само на европейско ниво”.

Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., коментира възхода на националпопулистите на фона на предстоящите европейски избори.

“От съществена важност за националпопулистите, освен това да се обявяват срещу системата, част от която са самите те, е и икономическото състезание. Излизането на която и да е страна от ЕС би довело до национална икономическа катастрофа в нея. Популистите могат да допринесат за реформи в блока, но нов “exit” след британския няма да има”, каза той.

Плевнелиев подчерта необходимостта от промени в рамките на блока, като обаче добави, че националпопулистките решенията в тази насока не са устойчиви в дългосрочен план.

Президентът се спря и на мястото на България в европейското семейство. Той коментира възможността за присъединяването на страната към Шенгенското пространство. Според него България е готова за интеграция на първо ниво, което включва отваряне на въздушните и морските ѝ граници за страните от Шенген.

“Още в рамките на тази година трябва да започне интеграцията на страната ни на първо ниво в Шенген. Всичко останало ще значи двоен стандарт, който България не заслужава”.

Според Плевнелиев страната ни е готова изцяло и за присъединяване към валутния механизъм ERM II, който “би ни донесъл много по-голяма сигурност”. България обаче не е готова на 100% за участието си в банковия съюз, добави той.

“Правителството полага огромни усилия за разчистването на пътя ни към еврозоната и изчистването на неяснотите... Новата вълна на интеграция и големите инвестиции все пак се случват именно в еврозоната, не в периферията”.

“В периода между 2004 и 2008 г. са отделяни между 2,9 и 4,1% от БВП на България за преструктуриране на армията и участие на страната в решаването на глобални конфликти. Парадоксално е, че към момента зоните на напрежение са много повече, а разходите ни за отбрана са по-малко”, коментира от своя страна икономистът д-р Красен Станчев.

Дни преди европейските избори Филип Димитров – бивш министър-председател на България в периода 1991-1992 г. и настоящ конституционен съдия, подчерта, че “интензивният порив към съвършенството на ЕС” би могъл да има крайно негативни последици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 18 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
"....за Мюнхенския сговор да си чувал ? "Да срещнеш тъдява мякой, който е чувал за предателството на Запада(давайки даром на Хитлер много, вкл. военнопромишлената база на Чехия, тогава по-голяма от тази на Великобритания - факт!)т.н. Мюнхенски сговор - е изключителна рядкост.....!Неграмотността по отношение на WW2 е масова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 5
markov
преди 4 години
Голяма глепст си написал, преди пакта за ненападение със СССР , Хитлер е бил подписал подобни документи със т.н. западни сили. Вещо за Мюнхенския сговор да си чувал ? Там Франция и Англия подписват сепаративен договор с Хитлер и харизват на Германците и Поляците цялата Чехослования. Тогава единствено от великите сили СССР са против. Пак по това време Германия има с поляците таен договор да нападат и делят Русия. .......ти хубаво е да не вадиш някакви факти извън контекста на цялата поредица от събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 8
julian12
преди 4 години
ЕС е "брак по сметка", където сметката я плаща най-бедния, тъй като винаги големите икономики изсмукват потенциала на по-малките. ЕС на ръба на финансова криза. В момента, в който лъснат проблемите ще стане интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Това старо дяволченце още ли не е отишло при дяволът?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 14
studioaa
преди 4 години
хитлер и сталин са били съюзници, а не противници и затова те са сключили пакта ***-рибентроп. Без подкрепата на сталин хитлер никога не би нападнал, нито Полша, нито Франция, нито Австрия и Норвегия. Национал-социалистите, а не фашистите, още от основането си поддържат топли връзки с третия интернационал в Москва и празнуват деня на труда с червени знамена точно като комунистите. Мусолини е бил комунист преди да стане фашист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 6
ABBA
преди 4 години
Дори когато руснаците са били вече в Берлин е имало немци,които вярвали, че ей с'я Хитлер ше станеи ще ги изведе към победа....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
То и Гобачов твърдеше, че ссср няма да се разпадне даже след 10.11.1989г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
Jorkata
преди 4 години
Що ли веднага първата ми асоциация беше с приказките на Бернанке през 2007ма, че щатската икономика е силна и няма признаци за криза...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
BattleRoyal
преди 4 години
Интересно... Обикновено такива изказвания на такова ниво означават, че плъховете напускат кораба... п.п.Случайно употребих "плъх" под статия за Ромпой :) (не)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още