IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 май

07:55 | 08.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската сметна палата проверява дали пътищата с пари от ЕС у нас свързват хората

в. 24 часа

Европейската сметна палата ще провери дали пътищата в България, направени с пари от ЕС, вършат работа и дали отпуснатите средства осигуряват напредък на държавите към навременно завършване на мрежата и подобра свързаност за гражданите. Проверки ще има също в Чехия, Полша и Испания. Целта на ЕС е до 2030 г. да бъдат завършени 9 основни коридора с дължина около 40 000 км - от Балтийско море до Атлантика и от Скандинавия до Средиземноморието.

Телекоми срещу измамите по телефона, при “Виваком” опитите намалели 50 пъти

в. 24 часа

Телекомите в България са започнали да прилагат специални мерки срещу измамите по телефона, стана ясно във вторник. От “Виваком” съобщиха, че са регистрирали значителен спад на опитите за измами в собствената им мрежа. Това било резултат от съвместните усилия на оператора и МВР. Така през март и април опитите за извършване на такива престъпления в мрежата на телекома намалели над 50 пъти. От “Виваком” започнали да правят извънреден мониторинг чрез специален отдел, за да сведат до минимум възможностите за извършване на телефонни измами спрямо абонатите.

ВМЗ-Сопот стопи печалбата си с над 140 милиона лева

в. Сега

Част от оръжейните фирми у нас все повече се отдалечават от годините, в които отчитаха рекордни печалби. Дори напротив - сопотския завод ВМЗ например записва понижение на печалбата си с цели 142.8 млн. лв. Компанията завършва 2018 г. с печалба от 7,2 млн. лв. на фона на около 150 млн. лв. през 2017 г., показва отчетът на дружеството.

Огромната разлика вероятно се дължи на това, че част от договорите на ВМЗ вече са изтекли и предстои да бъдат подписани нови. Все пак добри новини има - за първите три месеца на тази година оръжейният завод отчита увеличение на печалбата си до 4,5 млн. лв. спрямо 1,2 млн. лв. година по-рано. Намаление, но в приходите си, отчита и търговецът "Кинтекс". Това донякъде се дължи на факта, че  голяма част от производителите предпочитат сами да търгуват с фирмите по места. "Кинтекс" регистрира печалба от 21,6 млн. лв. за 2018 г.

Съдът задвижи делото за еврокандидатурата на Пеевски

В. Сега

Върховният административен съд (ВАС) даде ход на делото срещу Централната избирателна комисия (ЦИК) заради отказа й да провери дали депутатът от ДПС Делян Пеевски отговаря на законовите условия за участие в предстоящите европейски избори. Жалбата срещу изборната администрация беше подадена от гражданско сдружение БОЕЦ. Очаква се съдът да излезе с решение по казуса днес.

Самият Пеевски не се появи на заседанието, макар че беше призован като заинтересована страна. Не се е явил и упълномощеният от него адвокат, съобщиха от БОЕЦ. Било е депозирано становище пред съда, в което се подкрепя позицията на ЦИК. До редакционното приключване на броя становището не беше публикувано на сайта на ВАС. 

По-ниски цени на преводи в евро вдигат таксите на банките

в. Монитор

Уеднаквяването на таксите при преводите в евро в Европейския съюз ще доведе до намаляването на приходите от такси на банките. Това ще доведе до опит на финансовите институции да компенсират липсата на приходи чрез увеличение на таксите за разплащателни сметки и онлайн банкиране. Прогнозата е на икономистите на БАН, част от гoдишния дoĸлaд нa Инcтитyтa зa иĸoнoмичecĸи изcлeдвaния зa cъcтoяниeтo и paзвитиeтo нa нaциoнaлнaтa иĸoнoмиĸa.

Надплатили сме 1 млрд. лева за газ

В. Труд

Българите са надплатили 1 млрд. лв. за газ през последните 10 години заради липсата на конкуренция на пазара, което води до високи цени. Това заяви Светослав Иванов, изпълнителен директор на “Овергаз Мрежи”, на международен форум. Според него, за да стигне газ до всяка община в България, са нужни 500 млн. лв., което е доста под планираните инвестиции на “Булгартрансгаз” за транзита към трети държави. В същото време няма друга държава, която да пренася такива големи количества газ, а да е толкова слабо газифицирана, каза Иванов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още