IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчуждаването на имоти за национални обекти ще става с предварително изпълнение

Депутатите приеха два проекта за промени в Закона за държавната собственост

15:13 | 08.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Парламентът прие на първо четене два законопроекта с предложения за промени в Закона за държавната собственост.

С промените се оптимизира процедурата, свързана с отчуждаването на частни имоти по Закона за държавната собственост, предаде БТА. 

Предлага се в седeмдневен срок от постъпване на искането съдът да допуска предварително изпълнение на акта за отчуждаване, когато това се налага, за да се защитят особено важни държавни или обществени интереси при реализирането и изграждането на значими национални обекти и обекти с национално значение.

Предвижда се допускането на предварително изпълнение, когато е налице влязъл в сила подробен устройствен план, с който имотът е отреден за изграждане на национален обект или обект с национално значение, имотът не е единствено жилище на собственика и определеното обезщетение е внесено по сметка на правоимащите лица или по сметка на областния управител.

Запазва се възможността за въвод на инвеститора във владение в имота и за получаването на разрешение за строеж, като се предвижда при допускане на предварителното изпълнение съдът да определи и парична гаранция в размер до една трета от размера на внесеното от инвеститора обезщетение.

Остава действащият ред за определяне и изплащане на обезщетения и се прецизират разпоредбите за съобщаването на отчуждителния акт, чрез отпадане на задължението за изготвяне на протоколи, подписани от съседи, чиято цел е да удостоверява, че заинтересованите лица не са намерени на съответния адрес.

С цел да се гарантират правата и интересите на собственика на отчуждения имот и да се обезпечи правото на съдебна защита със законопроекта се предлага уведомяването на заинтересованите страни да се извършва по реда на Административнопроцесуалния кодекс, която процедура по уведомяване обезпечава правото на защита на собствеността на гражданите и организациите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 5
Momchil_Matev
преди 4 години
Накратко, частната собственост спира да бъде неприкосновена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Shadow1
преди 4 години
Много хубаво че са намерили начин най-накрая да ускорят процеса. А каква е процедурата по очуждаване когато става въпрос за единствено жилище ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още