IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо българската икономика не расте достатъчно бързо?

Структурните реформи за повишаване на потенциала за растеж ще го направят устойчив, твърди Виктор Йоцов

13:53 | 08.05.19 г. 48
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докладът за икономиката на България през 2019 г., представен от екип на Института за икономически изследвания към БАН, сравнява брутния вътрешен продукт на глава от населението. В Европа през последните 11 години той е нараснал с 1,55%, а в България с – с 5.83%, но с уточнението, че тези темпове са устойчиви. Това свидетелства, че темповете на растеж в момента, дори и да изглеждат добри на фона на ниския растеж в Европа, са крайно недостатъчни, за да догоним средните нива в Европа. Това съобщи доц. Виктор Йоцов, ИИИ на БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът определи растежа като условно понятие в зависимост от дискурса от страна на търсенето или на предлагането. „Форсирането на растежа от страна на търсенето е опасно. Ние пледираме за структурни реформи за повишаване на потенциала за растеж – тогава той е устойчив. Краткотрайните фискални мерки може да бъде висок, но е опасен и неустойчив", счита той.

"Препоръките ми са в две направления – трудови ресурси и капитал. В областта на трудовия пазар имаме няколко предложения. Имаме възможност за привличане на част от незаетите, особено тези в младежка възраст и хора в неравностойно положение. Съществува и друга алтернатива за внос на работна сила, но този въпрос е доста по-сложен. Можем да приложим и вътрешни мерки. Отчитаме ниска безработица, но заетостта ни остава слаба".

Една част от проблемите ни от това естество са политически, другите са чисто икономически, твърди доцент Виктор Йоцов. "Към момента при това заплащане на труда у нас не можем да привлечем кадри. Съвсем директно в доклада посочихме, че тук икономическото управление е претърпяло фиаско", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Според мен не е дъвка, а реалност.Късметлия си, че не си се сблъскал с тъмната и страна.Тогава и дядо Боже не може да ти помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
Животът винаги си е един и същ, от римско време и назад.---щом вярваш на това твърдение, що живееш изобщо ?... всъщност си прав, за 90% от хората живота винаги ще е един и същ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 4 години
Абе , честно тая съдебна система е любима дъвка . Аз колкото дела съм водил за който имам документи съм ги спечелил и съответно загубил тия дет нямам доказателства . С колеги също сме дискутирали и те са на същият хал Не това е фундаменталния проблем - от как сме във борд намаляваме като население и изоставаме от страните подобни на нас . п.п. Не отричам добрите постижения на борда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 1
doba
преди 4 години
Животът винаги си е един и същ, от римско време и назад.Законите също/вкл на икономиката.Дефицит/излишък в бюджета е имало още по онова време.Империята тогава се е сринала поради компромиси със съдебната система.Слабото място на БГ днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 4 години
размиваш темата, и много повърхностно гледаш на нещата, някакси като избирател на атака :):) ... кво помниш от 90-та дето да има общо с днес ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 11 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Социалдемокрацията, която доминира политическия спектър в последните 30 години, е проблема на цяла Европа и в частност на България. Икономическият ръст е невъзможен при таква система, стагнацията и деморализацията на големи групи хора особено сред младите са неизбежни и са плод на нефункциониращия обществен договор. Социалдемокрацията не е свободен пазар и водеща частна ицициатива, а леко модифициран вариант на марксизма, който е малко по-толерантен към частната собственост сравнено с ортодоксалните разбирания на маркс и енгелс. БВП не се създава от правителството и няма значение дали то работи или не, дори самият начин на изисляване на БВП силно ненадежден и дава силно изкривени резултати, които винаги са базинани на много силно занижени данни за инфлацията. Не капитализма е виновен за проблемите, а социалдемокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 9
doba
преди 4 години
По-добре излишък, отколкото дефицит.Помним 1990 и 1996/7.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 2
khao
преди 4 години
излишък има още от Станишево време (с малки изключения) ... тогава измислиха тая схема да го крадът накраяЩото като има излишък, Мин съвет може да го харчи без одобрение от парламента... тоест не се справят добре изобщо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 4 години
а де ? лично аз не мога, още първия път като стъпих в Гърция та и до ден днешен се чудя на базата на какво имат самочувствието че са по развита държава от нас ...но ти сега ще ми обясниш, нали ? и после може ли да ми обясниш защо БВП-то на Сърбия е по ниско от нашето, като цените там са по високи и хората явно харчат повече, че и още немски пенсии имат някои от тях... па по ниско БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 6
data
преди 4 години
Не бе брат - правителството РАБОТИ и така създава БВП :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още