IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо българската икономика не расте достатъчно бързо?

Структурните реформи за повишаване на потенциала за растеж ще го направят устойчив, твърди Виктор Йоцов

13:53 | 08.05.19 г. 48
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Докладът за икономиката на България през 2019 г., представен от екип на Института за икономически изследвания към БАН, сравнява брутния вътрешен продукт на глава от населението. В Европа през последните 11 години той е нараснал с 1,55%, а в България с – с 5.83%, но с уточнението, че тези темпове са устойчиви. Това свидетелства, че темповете на растеж в момента, дори и да изглеждат добри на фона на ниския растеж в Европа, са крайно недостатъчни, за да догоним средните нива в Европа. Това съобщи доц. Виктор Йоцов, ИИИ на БАН, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът определи растежа като условно понятие в зависимост от дискурса от страна на търсенето или на предлагането. „Форсирането на растежа от страна на търсенето е опасно. Ние пледираме за структурни реформи за повишаване на потенциала за растеж – тогава той е устойчив. Краткотрайните фискални мерки може да бъде висок, но е опасен и неустойчив", счита той.

"Препоръките ми са в две направления – трудови ресурси и капитал. В областта на трудовия пазар имаме няколко предложения. Имаме възможност за привличане на част от незаетите, особено тези в младежка възраст и хора в неравностойно положение. Съществува и друга алтернатива за внос на работна сила, но този въпрос е доста по-сложен. Можем да приложим и вътрешни мерки. Отчитаме ниска безработица, но заетостта ни остава слаба".

Една част от проблемите ни от това естество са политически, другите са чисто икономически, твърди доцент Виктор Йоцов. "Към момента при това заплащане на труда у нас не можем да привлечем кадри. Съвсем директно в доклада посочихме, че тук икономическото управление е претърпяло фиаско", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 1 rate down comment 0
ДХДО
преди 4 години
"... от две и осма всико живо с досег до печатница печата кат лудо щот иначе всичко ще се срине ... "=== Над 20 трилиона УСД е напомпаната ликвидност за периода ;)Освен борда и закона за ЦБ, на местна почва нещата са мнооого назад и с института на фалита (частен и корпоративен) ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 4 години
щом с дишуошъра сте на едно мнение, това ми е достатъчно ...всяка *** стана капиталист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis12
преди 4 години
нали datata ви го написал още в началото кат има валутен борд т.е. колониална система какви растежи кви 6 лв. .... аз го псуам него ама кат е прав мълчим щот на черното не мое каеш бело ....И некви тъпотии от Уни Кредитистите че сме били в топ 3 икономически растежи тва па е еббаси тъпотията ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 4 години
Ти пък точно с кухия видински ли спориш.... Ето нещо по темата. Между другото този канал има доста интересни неща:https://***.youtube.com/watch?v=5OFaZcC0lRU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 9
data
преди 4 години
За да има ръст трябва да се харчат спестяванията - справки Кейнс . - Цитат : Спестяванията ще ни доведат до бедност . За справка Япония - дет правителството харчи вместо хората , щот хората вече са дърти и не щат да харчат . Нещо кат тукинка :)Абе Лорд Кейсн го е формулирал преди 100 г. - Кухао , прочети за пределната склонност към потребление и пределната склонност към спестяване . Та застаряващите нации не потребяват , само спестяват !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 11 rate down comment 7
data
преди 4 години
не бе - питай кухао - щот населението дет го няма не е образовано , опазвантено и излекувано . кат доде кризата 2008-2010 всите източен блок си девалвираха валутите и си подкрепиха икономиките . Е ние зарад борда намалихме заплатите ( вътрешна девалвация) и всичко дето беше останало се изнесе щот не искаше да бачка за никакви пари . банките свиха кредита , щот нема централна банка да ги подкрепя , дянков щот е много умен сви фиска щот требело да балансира бюджета и отоде коня у ряката . 20 % лоши кредити . Ама не било зарад борда ами зарад въртенето на земята . от две и осма всико живо с досег до печатница печата кат лудо щот иначе всичко ще се срине ама не - вило важно образованието и здравеопазването и тинтири минтири . Не че не е важно - но непосредствено влияние върху краткосрочният растеж няма или поне не е осезателен . Турция що расте ам бе кухао ? да не би да са по обраозвани или правото им да е чудо ? Щот правото им се свежда до - който не е с ер доганя в кереча . Здравеопазването им е който има кинти е ок , който няма - да го д......., нещо кат нас . За образованието незнам - ама в едерне има клон на медицинския им университет - един не намерих дет да говори английски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 16 rate down comment 3
julian12
преди 4 години
Намаляването на населението е една от основните причини за пропадането на икономиката на дадена страна. Япония, ЕС, САЩ и сега Китай имат подобен проблем. Има доста доказателства на тази тема. Защо намалява населението на дадена държава е отделен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
никой легинер не е бачкал дълго срещу ръждясали антониани ,съдебната система си е работила добре.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 5
al64ad
преди 4 години
и поради липсата на фиатни пари с които да се финансира растежа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 5
al64ad
преди 4 години
западната империя се е сринала поради голям растеж на бвп /разбирай инфлация/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още