IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски банки натискат за освобождаването на резерви за 40 млрд. долара

Според тях сегашната регулация ненужно отклонява ресурс, който може да бъде използван за кредитиране и растеж на икономиката

20:21 | 08.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-големите американски банки полагат усилия, за да си осигурят дългоочаквано регулаторно облекчение, което ще им даде достъп до близо 40 млрд. долара, които бяха блокирани след финансовата криза, пише Wall Street Journal.

Банковите регулатори, под натиска на банките и републиканските законодатели, обмислят облекчаването на правилата, които изискват големите кредитори да заделят кеш като буфер срещу риска от определени дериватни сделки, споделят запознати.

JPMorgan Chase, Goldman Sachs и други големи банки превърнаха облекчавнаето на тези правила в свой приоритет от години. Сега усилията им са напът да дадат резултат при назначените от Тръмп ръководители на агенции, които преди отхвърляха промени в регулациите, посочват източниците.

Регулаторите понастоящем преглеждат рестрикциите, наложени през 2015 г., казват запознати. Такава стъпка би била в унисон с неотдавнашните победи за най-големите банки, включително предложения за намаляване на честотата на предоставяне на планове за справяне с кризи от банките и опростяване на спазването на правилото Волкър – клауза от закона Дод-Франк за ограничаване на частната търговия на банките.

По време на среща с републикански сенатори през март представители на банковите надзорни агенции индикираха, че са готови да преразгледат изискванията за обезпечения при суопови сделки (вид дериватни контракти – бел. ред.) между поделения на една компания. В момента се изисква заделянето на резерви при такива сделки.

Пробивът идва от председателя на Федералната корпорация за депозитно застраховане (ФКДЗ) Йелена Макуилямс, чиято агенция преди беше против, споделят запознати.

Според републиканския сенатор Том Тилис промяната в правилата ще освободи парични средства на банките „без значителен регулаторен риск”.

Попитана за потенциалната промяна в правилата Макуилямс заяви миналия месец, че „нейната агенция не е взела окончателно решение, но че то е в списъка й със задачи”.

Въпросът е какво обезпечение (или марджин) едно банково поделение трябва да задели при суопова сделка с друго поделение на същата банка. Суоповете (размяна на парични потоци от различни финансови инструменти, обикновено едните фиксирани, а другите променливи – бел. ред.) станаха обект на по-голям надзор чрез закона Дод-Франк от 2010 г., след като имаха основна роля по време на финансовата криза.

Банките от дълго време се опитват да освободят сделките между свои поделения от изискванията за обезпечение. Според тях тези сделки целят да централизират риска без да увеличават цялостната експозиция на компанията.

Според Кенет Бентсен, ръководител на Асоциацията за ценни книжа и финансови пазари, правилото „създава конкурентен недостатък за регулираните суоп дилъри (каквито са банките – бел. ред.), защото регулаторите в чужбина, я и някои местни, не налагат подобно марджин изискване за поделенията на една компания. Той смята, че това изискване също така „ненужно отклонява ресурс, който може да бъде използван за кредитиране и растеж на икономиката”.

Томас Хьониг, бивш вицепрезидент на ФКДЗ, който се противопостави на облекчаването на обезпеченията по време на своя мандат, заяви че исторически кредиторите използват суаповете, за да прехвърлят риск от чуждестранните си поделения към американските депозитни институции, които са застраховани от ФКДЗ.

Според банките сегашната регулация излишно насочва милиарди долари към нискорискови инструменти с ниска възввръщаемост, които биха могли да се използват за по-печеливши цели.

Към края на 2018 г. 20 от най-големите финансови компании в САЩ са заделили 39,4 млрд. долара като обезпечения за вътрешнобанкови сделки, показва изследване, публикувано миналия месец от Международната асоциация за суопове и деривати.

Представители на Федералния резерв – друг банков регулатор, който трябва да одобри промените, заявиха, че желаят да преразгледат изискванията.

„Следим въпроса с вътрешнобанковите марджин изисквания”, каза председателят на Фед Джером Пауъл по време на изслушване в Конгреса през февруари. На въпрос дали казусът ще бъде решен в близко бъдеще, Пауъл отговори положително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още