IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит: България е в топ 3 на страните от региона по икономически ръст за 2019 г.

Растежът е подкрепен от повишаването на вътрешното търсене

18:41 | 08.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Pixabay

 

България е сред топ три на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по очакван икономически ръст за годината, като прогнозите на икономистите на УниКредит са страната да завърши 2019 с 3,3% увеличение на БВП до 58.4 млрд. евро. Регионът като цяло ще запази темпове на растеж на икономиката над глобалните нива като освен България, още 5 страни ще постигнат увеличение от над 3,2% годишно на брутния си вътрешен продукт. Това са Полша, Унгария, Словакия, Сърбия и Словения. През следващата, 2020 г., забавянето на глобално ниво ще даде отражение и върху региона и растежът ще се забави. Изводите и прогнозите за развитието на региона бяха представени на пресконференция на УниКредит, провеждана в рамките на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 

Ръстът на икономиката на България и останалите страни от региона се дължи в голяма степен на повишеното вътрешно търсене, подкрепено и от нарастващите доходи на населението. Според данните на икономическия екип на УниКредит в тази и следващата година реалната заплата в страната (коригирана с инфлацията) ще нарасне с около 6,5%. Лидер по този показател обаче е Румъния, където се очаква през 2018 и 2019 г. възнагражденията да растат много динамично.

„Подобно на останалия свят, ЦИЕ ще бъде засегната от глобалното забавяне, но регионът е по-добре позициониран от други развиващи се пазари да се справи с външните насрещни ветрове благодарение на силното вътрешно търсене, подкрепящата парична политика и стабилните капиталови потоци към повечето страни от региона. Очаква се икономическата среда да остане благоприятна през 2019 г.“, казва Мауро Марано, старши икономист на УниКредит за ЦИЕ. В изложението си той определи като рискове за средата бавното разширение на Еврозоната и неяснотите около Brexit, чийто ефект вече се усеща в някои от страните под формата на спад на експорта.

Корпоративно банкиране: потвърждение на потенциала за растеж

И през тази и следващата година регионът ще се възползва от предимствата на отворената икономика, привличаща преки чужди инвестиции и фондове от ЕС. Тези капиталови потоци ще продължават да играят важна роля за икономиката и да осигуряват потенциал за растеж на корпоративния сектор.

По отношение на финансирането, компаниите от ЦИЕ все още запазват консервативния си подход, предпочитайки традиционните форми на финансиране на дейността си.

Банкиране на дребно: човешкият и дигитален капитал ще движат растежа

Страните в ЦИЕ и Западна Европа имат сходно като брой население от приблизително 150 милиона граждани. Заради увеличаващите се доходи и БВП в региона на ЦИЕ обаче има доста по-голям потенциал за растеж на банковите услуги за физически лица, благодарение на по-ниските разходи на банките в ЦИЕ, по-бързия темп на цифровизация, поради по-малкото технологично наследство и други фактори.

„Размерът на нашата клиентска база нараства и броят на потребителите на мобилно банкиране също се увеличава от 13% през 2015 г. до 40% днес ”, коментира Иван Влахо, директор на УниКредит за Банкиране на дребно за ЦИЕ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 3 години
Внимание, запорират Ви сметката без аргумент и обяснение, искат от Вас много дпоокументи и след това нищо със седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
как стаа тая раота с нема и 2 млн. работещи на територията неам идея ... некой лъже и тва е Тиквесторо 100% ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
Sandy
преди 4 години
Лъжа е това, Дами и Господа ! Не вярвайте на мафията, която е подчинила всички институции да работят само и единствено за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още