IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ID.3 - тайното оръжие на Volkswagen срещу Tesla

Може ли този електромобил да завладее света?

19:23 | 08.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Volkswagen&nbsp;</em></p>

Снимка: Volkswagen 

Германският автомобилостроител Volkswagen залага много на предстоящата премиера на новия VW ID.3, независимо, че пазарът на електромобили в момента се владее основно от Tesla. Капацитетът на Volkswagen е толкова голям, че като нищо една малка градска количка би се превърнала в тотален хит. Естествено, ако очакванията за техническите ѝ характеристики се оправдаят.

В сектор електромобили VW инвестира цели 30 млрд. евро, което само подсказва за бъдещето на транспорта. А от ID.3 се очаква да се превърне в първия масов електрически градски автомобил.

„След Beetle и Golf Volkswagen ID.3 дава началото на трети стратегически етап в историята на нашия бранд“, коментира директорът продажби на VW Юрген Стакман, цитиран от Bloomberg.

В плановете на компанията са заложени над 20 разновидности на модела през идните години, като до 2025 г. се надява да достигне ежегодно до над 1 млн. продажби. Това би била напълно постижима цел, ако технологията се развие достатъчно, че да намали крайната цена и да увеличи пробега. На този етап базовият модел на ID.3 ще струва около 60 000 лв (30 000 евро), а максималната дистанция с едно зареждане ще е 550 км. за подобрения модел. И все пак това е някакво начало, като неслучайно говорим за градски автомобил, който в 90% от времето ще има за цел да изпълнява маршрути от дома до работа.

29 държави из Европа, включително и България, вече предлагат предварителна продажба на модела с депозит от 2000 лв. (1000 евро). Първите доставки би трябвало да бъдат изпълнени до средата на 2020 г., а целта са 100 000 продажби. Всеки, демонстрирал подобно доверие на VW, ще получи годишен абонамент за безплатен заряд на станциите WeCharge на компанията, чрез специалната апликация. Друг е въпросът, че у нас няма все още подобни станции. А изобщо в страната алтернативите са все още изключителна рядкост.

Колко време е нужно за доставката на мистеризната кола до България вижте в продължението на материала в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Стига с тая тесла, бе - тя изобщо не е съществен фактор в световното автомобилопроизводство !!! Книжен тигър, който няма друг коз, освен непрестанната медийна пропаганда - бутикова марка с незначителни продажби !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още