IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

1,5 млн. българи са живели в материални лишения през 2018 г.

Бедността у нас намалява най-бързо в ЕС, но все още сме на дъното в общността по този показател, показват данни на Евростат

08:36 | 09.05.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 21% от българите или приблизително 1,5 млн. души са живели през 2018 г. в материални лишения, показват данни от анализ на Евростат за стандарта на живот в ЕС и за възможностите на европейците да плащат безпроблемно сметките си, цитирани от БТА.

Средният показател за гражданите на ЕС, които са били в материални лишения през миналата година е бил 6,2%, отчита европейската статистика или приблизително 3 пъти по-нисък показател в сравнение с данните у нас.

Все пак страната ни е номер 1 сред 28-те членки, като е регистрирала най-голям процент намаление на жители, които са живели в материални лишения в рамките на две календарни години - от 30% през 2017 г. - до 21 на сто през миналата година, тоест само за една година около 10 на сто от българите са повишили стандарта си на живот.

За сравнение само преди 8 години около 45 на сто от сънародниците ни са били в състояние на тежки материални лишения - през 2010 г. процентът на българите в материални лишения е бил 45,7 на сто, като през всяка от следващите години е намалявал, за да се стигне до почти два пъти по-нисък дял на българи, които не могат да си позволят да плащат неотложни сметки. 

Най-висок дял на хора, които са били изложени на материални лишения у нас е регистриран сред възрастното население над 65 години - близо 50%, както и сред децата до 16-годишна възраст – 38%, отчита още Евростат.

Според данни на НСИ за миналата година най-голямо перо в разходите на българина са били плащанията за храна - близо 30%. Втори по големина разход са били плащанията за жилищни нужди – 18%, трети - за социални осигуровки и данъци – 13% и т.н. Най-малко разходи българинът е отделял за свободно време и отдих, както и за облекла и обувки - средно по 4 на сто, сочат данните на НСИ.

От друга гледна точка най-висок дял от доходите на българите се формират от заплати - близо 55 на сто. На второ място българинът разчита на доходи от пенсия - близо 28 на сто и на трето - от самостоятелна заетост - около 7 на сто.

През 2018 г. 6,2% от населението, или около 31 милиона души в ЕС, са били в ситуация на тежки материални лишения, тоест да не могат да си позволят да плащат безпроблемно сметките си за необходими или желани неща от живота си. 

Най-ниски нива на тежки материални лишения през миналата година са били регистрирани в Швеция – 1%, Люксембург – 1,2% и Холандия – 2,4%. 

За разлика от тях, както вече бе споменато по-горе, България е страната с най-висок дял на жители с тежки материални лишения – 21%, следвана от Румъния и Гърция - по 17%. Данните за живеещите в материални лишения за съседните ни страни са както следва: в Турция - 45 на сто, в Република Северна Македония - 41 на сто и в Сърбия - 36 на сто от жителите на тези страни са изпитвали затруднения при плащане на желани или необходими неща от бита си.

Според европейската статистика показателят "тежки материални лишения" се отнася до жители на ЕС, които не могат да си позволят поне 4 от следните 9 елемента, които повечето хора смятат за желани или необходими, за да водят адекватен живот: да плащат сметките си навреме; да поддържат дома си нормално топъл; да посрещат без проблеми неочаквани разходи; да ядат месо /или риба/ редовно; да вземат една седмица почивка далеч от дома; да притежават и ползват телевизор; пералня; кола; телефон. 

Един от основните показатели на стратегията "Европа 2020" е снижаване прага на бедност и материални лишения в ЕС от 31 милиона през м.г. - до 20 милиона души през следващата година, показват данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
LaCosta
преди 4 години
"Преди 30г си е било за преди 30г. Днес ситуацията е друга и светът е друг."А това, което си написал по-долу, си е било за вчера. "Днес ситауцията е друга и светът е друг." Ако човек е късоглед и вижда само на 5 метра пред очите си, с изминавенето на всеки 5 метра пред него се разкрива нова истина, а с всеки изминал ден - ново 20.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 1
minerals
преди 4 години
Нещо не ми се вярва на тая статистика, много повече са хората, които живеят в материални лишения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
marto1992
преди 4 години
Преди 30г си е било за преди 30г. Днес ситуацията е друга и светът е друг. Не разбирам защо всички гледат политиците. Държавата облага средния българин с около 500лв данъци (при 900лв нетна заплата). Да кажем политиците крадат 20-40% от данъците - или около 100-200лв от всеки работник. В една гърция, която има много сходна с нашата икономика работниците взимат по 900 евро заплата. В Испания, която е една идея по-технологично развита от нас, работниците взимат средно 1800 евро нето. А в най-развитите страни (Скандинавия) средния работник взима 2700 евро нето. Значи политиците крадат по 50-100 евро от всеки на месец... а работодателите си "спестяват" между 450 и 2250 евро на месец от българския работник. А като видя, че преди 10г средната заплата е била 300 евро, а началото на 21-ви век ни заварва със средна заплата от 100 евро и се чудя и се мая - защо хората гледат към политиците??????????Но не се притеснявайте!!! Сега новият месия Слави Трифонов ще оправи положението! Като дойде на власт ще направи един референдум да няма вече бедни в странта и всички ще сме богати. И в никакъв случай не си търсете по-добра работа, не сменяйте града, на се прекавлифицирайте и не участвайте в безсмислените профсъюзи... Месията като дойде ще оправи всичко с вълшебна пръчка :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
LaCosta
преди 4 години
Марто,за технологичната изостаналост си много прав. Така е - тя е в основата на ниските доходи и причина за бедността на 40-45% от българите /2-2,5 млн от живущите общо около 5,5 млн българи в страната/. Но всички, които имат очи и са се родили преди тебе през 1992 г. могат да ти разкажат, че в годините на твоето най-ранно бебство, а и след това, нашите бъдещи "партньори" от ЕС и НАТО, чрез инсталираните от тях управлявани управляващи у нас, положиха впечатляващи усилия да ликвидират 90% дори и от тази поизостанала наша промишленост и индустрия. Началото на ликвидирането на българската икономика бе поставено със съзнателния отказ от съветските пазари, щото, видиш ли, щяли сме вече да продаваме на западноевропейските. Като че ли едното пречи на другото. Но въпреки положените огромни усилия, в средата на 90-те българската икономика беше с положително търговско салдо и т. н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
marto1992
преди 4 години
Виж - аз ти казвам за технологичната изостаналост в страната - ти питаш за бизнес среда... Лихвите по кредитите падат и ще падат още, с 2 лева може да си откриеш фирма и най-ниските данъци са в България. Изключително слаб контрол от страна на правителството след като има 30-40% сива икономика. Има всякакви прогрми за преквалификация/обучения на кадри... има европроекти за почти всичко - че даже сега ще дават по 50 000лв субсидия за млади земеделци. Какво конкретно искаш от правителството да направи повече? И колко си готов да платиш с данъци, за да го направи? Няма как да има остър недостиг на кадри в почти всички сфери, ако бизнесът беше мачкан и тъпкан както ти натъртваш.Но забележи в тая бизнес среда какво става -> появяват се нови хотели, шивашки цехове, някой друг еко производите, някоя друга еко мандра... С тоя бизнес толкова... За да има високотехнологичен бизнес -> електроника, автомобили, самолети и тн... са нужни ТЕХНОЛОГИИТЕ!!!! Без такъв бизнес как очакваш да има високи (3-4000 евро) заплати в страната за работниците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Останалите 5.5 не се лишават материално.Ало инвестора, що за глупост е тази статия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
marto1992
преди 4 години
ама това с леката индустрия е голямо МОЖЕ БИ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
A кой създава тая среда за бизнес? Не е ли правителството? Последните 15 години са две партии, които се въртят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
marto1992
преди 4 години
Хаха... ГЕРБ били виновни за бедността в България... хахаха... За 30г много хора не се научиха, че заплатите идват от бизнеса и поради някаква странна причина искат Бойко Борисов да им намери работа, да им вдигне заплатите, да им ремонтира къщите, че ако може и по едно бебе да направи на булките, заради демографската криза.Причините за бедността в България е същата какато в другите бивши соц страни - технологичната изостаналост. И на базата на тая технологична изостналост да пуснеш западните стоки свободно на пазара си е самоубийство за икономиката. Ама хората искат японски телевизори, немски коли, американски компютри...И ако преди 89-та технологичното ниво е било по-ниско от западното, то днес то е 0 - просто не произвеждаме такива неща. И няма изгледи да произвеждаме... За България бъдещето е в туризма, земеделието и може би леката индустрия, която да ползва евтините суровини от земеделието. Имаме и нагледен пример - Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
"Причината е в лошото наследство, което получихме преди 10г. когато взехме властта....."На Тикво-Рапона винаги някой друг му е крив!А, ако някой го изобличи, отговора е: "Ти па си много убафф...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още