IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява след изостряне на напрежението между САЩ и Китай*

Запасите от суров петрол в САЩ са се свили с 4 млн. барела през миналата седмица

10:08 | 09.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават в четвъртък заради опасенията за ескалиране на търговския конфликт между САЩ и Китай въпреки изненадващия спад в запасите от суров петрол в САЩ, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 0,66% до 61,71 долара за барел за контракти с доставка през юни. Сортът Брент отчита спад в цената си с 0,70% до 69,88 долара за барел.

„Данните за запасите в САЩ дадоха само временен тласък на търговията с петрол и сега всичкo ще зависи от това дали днешните търговски преговори ще успеят да спрат въвеждането на мита от утре“, коментира Джефри Хали, старши пазарен анализатор в OANDA .

Търговската война между САЩ и Китай се отрази на цените на петрола през тази седмица, тъй като повишеното напрежение между двете най-големи икономики в света замъглява глобалните икономически перспективи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че е провалил сключването на търговско споразумение между двете страни, като заяви, че ако не бъде постигната сделка ще влязат в сила нови по-големи мита.

Цените на петрола получават известна подкрепа от сигналите за затягане на доставките на фона на ограничения в производството от страна на Организацията на страните износителки на петрол, включително Русия.

И двата бенчмарка Брент и WTI са отчели ръстове с по над 30% от началото на годината. Междувременно световните доставки са засегнати от американските санкции срещу Венецуела и Иран.

Като знак, че търсенето в Азия остава на добро ниво, китайският внос на суров петрол през април достигна рекордните 10,6 млн. барела на ден. Азиатската страна е най-големият вносител на петрол в света.

Междувременно стана ясно, че запасите от суров петрол в САЩ са се свили с 4 млн. барела през седмицата, приключила на 3 май, съобщи в сряда Администрацията за енергийна информация.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,16% до 1283,40 долара за тройунция. Среброто, медта и платината обаче отчитат спад в цената си съответно с 0,05%, 0,25% и 0,10%.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пазри спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,05% до 97,55 пункта. Доларът поевтинява спрямо йената с 0,23% до 109,85 йени. Австралийският долар се търгува с отстъпка от 0,16% спрямо американския до 0,6977 долара.

*Информацията е актуална към 9:31 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още