IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се необходимите средства за издръжка на домакинствата

Все още нетната заплата изостава от размера на издръжката на живота

13:50 | 09.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От началото на годината общата стойност на издръжката за четиричленно домакинство се увеличи с 32 лв. и достигна до 2442 лв. Това са необходимите средства за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти за четиричленно домакинство (двама родители и две деца).

Издръжката на живота за един човек от този тип домакинство е в размер от 610,53 лв. Това съобщи на пресконференция в КНСБ Виолета Иванова, експерт от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ, предаде БТА.

За да бъде постигната общата стойност за издръжка, нетната заплата за всеки от двамата възрастни трябва да бъде поне 1 221 лв. (бруто 1 574 лв.), при условие, че заплатата е единствен източник на доходи.

Необходимите средства за издръжка на живота за четиричленно домакинство в София-столица са 3 223 лв. Средно на един човек от този тип домакинство издръжката на живота е 805,82 лв. и надхвърля средните нива на издръжката на живота за страната с 31 на сто.

По-високият размер се дължи на по-различната структура на потребление (наеми, транспорт, отопление, услуги). София е град с по-висока издръжка за живота от средната за страната, следствие от по-високия стандарт.

Следователно, ако доходите на четиричленно домакинство се формират само от работните заплати на двамата родители, то за всеки от тях нетната заплата не трябва да бъде по-ниска то 1612 лв..

Официалните данни за трудовите възнаграждения на наетите лица през 2018 г. за София-столица отчитат нетна средна заплата от 1 192 лв. (бруто 1536 лв.), която е с близо 26 на сто по-ниска от реално необходимия разполагаем доход.

Като отражение на последователния ръст на средната работна заплата през последните години е налице плавно свиване на съотношението между необходимия размер за издръжката на живота и нетното трудово възнаграждение.

Въпреки тази благоприятна тенденция, все още нетната заплата изостава от размера на издръжката на живота, но разликата устойчиво се свива през годините.

С около 28 на сто е изоставането на нетния размер на работната заплата от необходимия размер за издръжка, след като тази разлика е от близо 56 на сто през 2008 г. От КНСБ припомниха, че около 70 на сто от работещите българи получават заплата около или под средната за страна.

За някои области изоставането на средната заплата е с повече от 30 на сто от средната за страна (Видин, Благоевград, Силистра, Кюстендил). Разликата устойчиво се запазва около 2,1 пъти между областите с най-високо и най-ниско заплащане на труда (София - СРЗ от 1536 лв. и Видин - СРЗ от 746 лв.).

Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 5
s3
преди 4 години
Синдикатите не бива да пускат такива проучвания. Че то ако заплатите станат масово по поне 1574лв. бруто както пише, къде ще си търсим предимството на евтината работна ръка за да привличаме ПЧИ? А и бизнесът няма да бъде подкрепен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още