IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пето авеню губи блясъка си

Свободните площи на известния булевард в Ню Йорк се увеличават, а наемите намаляват

09:33 | 11.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалните търговци на дребно някога бяха готови да платят всякаква цена, за да наемат площи на Пето авеню в Манхатън. Сега обаче това вече не е така, пише Wall Street Journal.

Отсечката от булеварда, която се простира от East 49th Street до Сентръл парк, е една от най-големите туристически атракции в града с присъствието на луксозни марки като Gucci, Rolex и Tiffany & Co.

Брокери на недвижими имоти казват, че години наред много големи търговци на дребно са били склонни да приемат по-малки маржове или дори да поемат загуби на локация на Пето авеню, защото престижът и маркетинговата мощ на булеварда си стрували разходите.

Но разрастването на електронната търговия е направило високите наеми по-трудно оправдани за модните къщи и други търговци на дребно на фона на намаляващите продажби на магазина на Пето авеню или на компанията като цяло.

В резултат на това затруднения изпитват не само старомодни молове и търговски центрове с лоша локация в САЩ. Една от най-посещаваните и водещи търговски улици в света също усеща напрежението.

“Много от тези магазини на Пето авеню са емоционално свързани с бранда и са почти като църкви за него“, казва Оливър Чен, старши анализатор в компанията Cowen. Но разходите за наеми също са от значение, допълва той.

Средните офертни наеми за магазин на приземния етаж между 49-а и 60-а улица са достигали 29 913 долара на кв. м през първото тримесечие. Това е спад с 11% спрямо пика през първото тримесечие на 2017 г., сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Незаетите площи в тази отсечка и намаляващите договори за наем са достигнали 25% през първото тримесечие. Това е лек спад спрямо 27,5% през четвъртото тримесечие, когато беше регистрирано най-високото ниво на незаети площи, откакто Cushman е започнала да следи Пето авеню през 2006 г. През първото тримесечие на миналата година свободните площи са били 17,4%.

Други скъпи търговски улици в САЩ се представят по-добре. Наемите на Rodeo Drive в Бевърли Хилс и на Union Square в Сан Франциско са останали непроменени между юни 2017 и юни 2018 г. - съответно около 9420 долара на кв. м. и 7530 долара на кв. м, сочат данни на Cushman & Wakefield.

Излизането от Пето авеню изглежда ще продължи. Испанският търговец на дребно Massimo Dutti ще затвори магазина си на 54-а улица тази година, съобщи Vornado Realty Trust. Собственикът информира, че все още не е запълнил площите.

През последните месеци други магазини за дрехи като Gap и Tommy Hilfiger затвориха магазините си на Пето авеню, за да се съсредоточат повече върху платформите си за електронна търговия в рамките на нова стратегия да имат по-малко магазини, съобщиха компаниите. Tommy Hilfiger затвори и магазина си на Collins Avenue в Маями, тъй като променя стратегията си за търговията на дребно в Северна Америка. Ralph Lauren също затвори магазина си на Пето авеню през 2017 г. и оттогава площите са свободни.

Пето авеню все още е пълно с туристи и купувачи, но намаляващото търсене от страна на наемателите накара някои собственици на имоти да понижат наемите.

Търговци на дребно, които остават на Пето авеню, казват, че адресът на флагманските магазини не е достатъчен. Те трябва да са свързани с купувачите и да променят дизайна на магазина си редовно.

Uniqlo, която има магазин на 53-а улица на Пето авеню от 2011 г. насам, спонсорира програмата за безплатен достъп в петък вечер на Музея за съвременно изкуство и е посветила втория си етаж на тениски, чийто дизайн е вдъхновен от художници на музея.

„В нашите магазини се срещаме с клиентите си, включително посетители в Ню Йорк от други части на САЩ, както и чужденци и разказваме по уникален начин историята на бранда ни“, казва Сюзън Сеймур, ръководител на маркетинговия отдел на Uniqlo USA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 8
Иван Митев
преди 4 години
Трайният обществен просперитет на САЩ зависи от устойчивата успешна работа на Федералната резервна система.Поради сложността на стопанските процеси Федералната резервна система работи със съпътстващи щети. Сега САЩ страда от грешния начин на работа на Федералната резервна система и е с нарастваща заплаха от възникване на катастрофална криза.Устойчивият обществен просперитет на САЩ е възможен само с правилен начин за работа на Федералната резервна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още