IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ЕС се доказа като инструмент за социално и икономическо сближаване

България очаква положително решение за членство в еврозоната, заяви премиерът в Сибиу

17:07 | 09.05.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Европейският съюз (ЕС) се доказа като уникален инструмент за социално и икономическо сближаване. Затова трябва да продължим с политиките, допринасящи максимално за растеж и заетост, за да няма Европа на много скорости. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на неформалното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните членки в румънския град Сибиу, информира пресцентърът на МС.

Във фокуса на работната сесия бяха поставени споразумението по новата Многогодишна финансова рамка на ЕС за 2021-2027 г. и работата по темите, залегнали в Стратегическия дневен ред от 2014 г. 

Той се обяви за „адекватен и ефективен бюджет“ за следващия период и подчерта, че от особено значение е да се съхранят Кохезионната и Общата селскостопанска политика.

Борисов посочи, че от стратегическо значение за ЕС е завършването и пълноценното функциониране на единния пазар.

„За България основен акцент следва да бъде индустриалната политика, съобразена както с националните специфики, така и с предизвикателствата на дигиталната икономика и целите, свързани с опазването на околната среда и климатичните промени“, каза още Борисов.

Акцент в изказването си той постави и върху изграждането на цифровия пазар, развитието на иновациите и високите технологии. Премиерът се спря също на важността от изграждането на напълно интегриран енергиен съюз.

„За България ключов приоритет за възвръщането на доверието в банковия сектор и цялостната икономическа стабилност в Европа е задълбочаването на икономическия и паричен съюз“, каза още Борисов. Премиерът подчерта, че България очаква положително решение за членство в еврозоната и в Шенгенското пространство.

На работния обяд той коментира, че само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта.
Премиерът акцентира, че България ще продължи да подкрепя шестте държави от Западните Балкани по пътя им към ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Трябва да си много безочлив, за да твърдиш това. Ние сме живото доказателство как при толкова милиарди ЕСФ регионалните различия се задълбочават, демографските процеси влошават, а по смъртност сме на ПЪРВО място в света. И НИКАКВИ изводи от Борисов (как ли да ги направи?) за неефективната не, а вредна политика в здравеопазването, социалната политика, кражбите и корупцията, по която, откакто той е на власт, сме на ПЪРВО място в ЕС. Единствено сме стабини в най-ниските позиции в ЕС и ТАМ СИ СТОИМ. Румъния дръпна доста по-напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Премиерът няма ли да се сети и за положителния ефект от доизграждане на електронно правителство най-сетне. А и малкия и средния бизнес имат малко нужда от законови облекчения и реформи, за това няма ли да се сети също. Само една еврозона пролет няма да напарви ако не е в комплект и с други икономически стимули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още