IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вебер: ЕС трябва да направи повече за защита на върховенството на закона

Хората в цяла Европа искат да живеят в държава и общество, където борбата с корупцията е приоритет, заяви водещият кандидат на ЕНП за председател на ЕК

22:30 | 09.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз има нужда от по-силни инструменти, за да защитава върховенството на закона и да се бори с корупцията, каза германският кандидат на консерваторите за председател на Европейската комисия Манфред Вебер, цитиран от БТА.

„Бъдещата Европейска комисия под мое ръководство ще настоява за принципа на върховенството на закона. Аз ще представя задължителен механизъм за върховенството на закона за целия Европейския съюз", заяви Вебер на пресконференция в Румъния, където днес се събират на среща лидерите от общността.

„Хората в цяла Европа искат да живеят в държава и общество, където борбата с корупцията е приоритет, където независимостта на съдебната система е ясна и където свободата на медиите е гарантирана", каза кандидатът на десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия.

Правителството на Румъния, която сега е ротационен председател на ЕС, е обвинявано в подкопаване на демокрацията.

Европейската комисия казва, че съдебните промени, извършени от управляващите в Румъния социалдемократи след идването им на власт през 2017 г., преобръщат осъществяваните в продължение на десетилетия демократични реформи и отслабват способността на държавата да се бори с корупцията.

Румънският президент Клаус Йоханис, който е критик на управляващата коалиция, заяви на същото събитие, че „все още има политически групи, чиито лидери искат да са над закона, които не харесват, когато основополагащи за върховенството на закона институции разследват и разкриват корупционни действия и кражби на обществени финансови средства".

Йоханис иска румънците да гласуват на национален референдум на 26 май срещу правителствените планове, които според критиците още повече биха отслабили законодателството за борба с корупцията.

Референдумът ще се произведе успоредно с изборите за Европейски парламент. Двете гласувания ще бъдат мерило за обществената подкрепа за съдебните промени на правителството, включващи поправки в наказателния кодекс, които могат да доведат до прекратяване на редица дела за корупция.

„Не съм напълно щастлив от всичко, което се случва в Румъния", каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред млади европейци на дебати в румънския град Сибиу. „Значи сме двама", отвърна Йоханис, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още