IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обсъжда наследниците на Юнкер, Туск и Драги на извънредна среща на 28 май

В този ден европейските лидери ще анализират и резултатите от изборите за Европейски парламент

20:45 | 09.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

ЕС ще има извънредна среща на върха два дни след изборите за Европейски парламент на 26 май, за да обсъди кой да заеме трите ръководни поста в европейските институции, които ще се овакантят тази есен. Това потвърди участващият в днешната среща на върха на ЕС в Сибиу австрийски канцлер Себастиан Курц, цитиран от Асошиейтед прес. 

Срещата на върха на 28 май има за цел всички места да са заети до края на октомври, когато изтича мандатът на сегашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Освен него в края на октомври си тръгва и шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Месец по-късно поста си ще напусне и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Туск заяви, че на срещата този месец трябва да бъдат избистрени процедурите за избор на кандидатите и всички свободни длъжности да бъдат запълнени на следващата редовна среща на върха на ЕС в Брюксел през юни.

На извънредната среща на 28 май европейските лидери ще анализират и резултатите от изборите за ЕП. Очаква се Туск да получи мандат да балансира различните интереси, докато държавите членки правят предложения във връзка с председателското място в Еврокомисията.

Мнозина в Брюксел се опасяват, че на изборите още повече може да засилят позициите си евроскептичните партии, някои от които вече са представени в националните правителства, отбелязва ДПА.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още