Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МАЕ: Ръстът на възобновяемата енергия се намира в застой

Повишаването на количеството въглеродни емисии и силният добив на изкопаеми горива притиска развитието на чистата енергия

1
 
1
 
7
Sokratus до: Императорът
преди 1 година
Специално за председателят на клуб "Земята е плоска":
Петата икономика в света - Калифорнийската, всеки ден генерира около 50% от електричеството си от слънце, вятър и вода!
1
 
3
 
6
преди 1 година
По време на Полярния Вортекс през тази зима, който смъкна температурите в северните Щати под -40 градуса, ВСИЧКИ ВЕИ-та замръзнаха и СПРЯХА ! Дори газовите централи спряха. Единствено въглищните централи си бичеха на макс, все едно е лято. Това е може би една от причините за отдръпването на инвеститорите - очевидната ненадеждност на перките и панелите, които на всичкото отгоре се оказаха с доста по-къс срок на експлоатация от прокламирания. Единственото универсално решение - хем чисто, хем евтино, хем надеждно при всякакви екстремни ситуации, хем мобилно, се казва ВОДОРОД.
2
 
7
 
5
Стоян Петров до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
Не че се заяждам, ама може ли да демонстрираш това с духането на перките?
4
 
8
 
4
zelka007 до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
добър както винаги :))) ... импе , това за което говориш се нарича capacity factor и означава съотношението на годишното производство на електроенергия на генератора към мощността, която би могъл да произведе, ако работи на 100% номинален капацитет 24/7... вдяваш ли ? или за да придобиеш представа , ядрените централи работят на 92% , въглищните и газовите на около 55% , водните е според зависи но около 35-40% . има и изключения от средните стойности , не ми се влиза в детайли да го коментираме , щото не си много в час по тази тема . а вятърните турбини производство около 2004-2011 са на около 32% , произведените след 2014 скачат на 42% , в момента тези които се констриурат и инсталират могат при определени условия да стигнат и надминат 50% . освен това тече подмяна на поколенията вятърни турбини в световен мащаб , сиреч (по бащицата :))) ) , на едни и същи вятърни полета се инсталират нови и модерни турбини , демек увеличават капацитета без да добавят нови номинални мощности . подменят остриета , и пак могат да увеличат капацитета без да променят номиналната мощност ...

тъй че същото важи и за газовите генератори на комбиниран цикъл , инсталират 200МВт да се чете 110 :))) ...
4
 
5
 
3
преди 1 година
Инвестор, защо не напишете нещо за термоядрената енергия? Вече съществуват работещи прототипи на термоядрени реактори (които все още харчат повече отколкото произвеждат), но очакванията са в началото на следващото десетилетие да се появят първите комерсиални реактори. Тъй като това е неизчерпаема енергия, която по никакъв начин не замърсява природата, дори и 5% възвръщаемост може да бъде рентабилна.
6
 
12
 
2
vzhekoff до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
За фотоплочките коефициентът на употреба е още по-нисък, не знам дали добутва 20%, за перките едва ли е над 30% средногодишно.
8
 
12
 
1
преди 1 година
Ами екоталибаните от МАЕ да отидат и да дyхaт на перките - или да пратят онова глyпoватото шведско моме да прави това - то и без това системно бяга от училище, където би могло да научи (вярно, съмнително при трагическото ниво на шведското образование), че климатът има естествени цикли !!!

Няма как - без слуз и газ - набийте си го в тимбериците. Като ви плаши въглеродният двуокис, засаждайте гори, вместо да врещите. ВЕИ няма как да изместят нормалните горива като цяло, дано поне освободят света от въглищата, които са огромен замърсител, но и това ме съмнява - природният газ НЕ ви пречи !!!

И тия гигавати дето ги размахвате, са чисто фиктивни - те са изчислени, ако перчици и плочки денонощно бичат ток на пълна мощност, дори децата знаят, че това е невъзможно. Значи - да се чете 180 гигавата, да се разбира: около например да кажем 78 !!!!