IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските индекси обърнаха посоката и завършват сесията с ръст

Въпреки повишението в петък S&P 500 записва най-лошата си седмица от началото на годината

23:56 | 10.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси обърнаха посоката и приключват търговията с ръст, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че разговорите с Китай в областта на търговията ще продължат, а отношенията му с китайския му колега Си Дзинпин остават силни, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи деня с повишение от 114,01 пункта и достигна ниво от 25 942,37 пункта, след като в предходната сесия записа спад от 358 пункта. Широкият показател S&P 500 прекъсна четиридневната си губеща серия и отбеляза ръст от 0,37% до ниво от 2881,40 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,05% до равнище от 7916,94 пункта, след като технологичните акции се оттласнаха от дъното.

Индексите достигнаха най-високото си ниво по време на сесията след туит на Тръмп късно в петък и затвориха близо до тези равнища. Американският президент отбеляза, че търговските преговори с Китай са „откровени и конструктивни“. Той допълни, че новите мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара „може да бъдат отменени, а може и да не бъдат отменени“ в бъдеще.

Основните индекси започнаха да компенсират загубите си по средата на деня, след като финансовият министър Стивън Манучин заяви, че търговските преговори с Китай са приключили за деня и са били „конструктивни“. Китайският вицепремиер Лю Хъ също каза, че разговорите са минали „сравнително добре“.

Въпреки туита на Тръмп, че преговорите с Китай ще продължат, Манучин заяви по-късно пред CNBC, че засега не са планирани нови официални разговори.

Компаниите, които разчитат на разрешаване на търговския спор, остават под известен натиск въпреки компенсирането на загубите през деня. Производителите на чипове пострадаха тежко заради опасенията от ескалиране на търговската война, като VanEck Vectors Semiconductor ETF отбеляза най-лошата си седмица от началото на годината със спад от близо 6%.

Компанията за споделени пътувания Uber започна търговия на Нюйоркската фондова борса в петък при цена от 42 долара за акция въпреки определената цена от 45 долара на ценна книга. Книжата на компанията приключиха деня със спад от близо 8%.

Въпреки ръста в петък S&P 500 отбелязва най-лошата си седмица от началото на годината с понижение от близо 2,2%.

Някои анализатори на Wall Steeet смятат, че инвеститорите трябва да се подготвят за дълга търговска битка. „Продължаваме да очакваме, че двете страни в крайна сметка ще постигнат споразумение, но е малко вероятно това да се случи в краткосрочен план, тъй като войната не е достатъчно болезнена за която и да е от двете страни“, казва Джъуей Джан, главен икономист за Азия на Deutsche Bank.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до съответно 2,473% и 2,889%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава минимално с 0,06% до 97,31 пункта. Еврото поскъпва с 0,15% до 1,1236 долара, а паундът поевтинява с 0,05% до 1,3007 долара. Спрямо йената доларът поскъпва с 0,17% до 109,94 йени.

На стоковите пазари цените на петрола остават почти непроменени на фона на затягането на глобалното предлагане и очакванията за повишаване на търсенето от САЩ, които компенсираха търговското напрежение.

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняха с 4 цента до 61,66 долара за барел и приключват седмицата със спад от около половин процент. Контрактите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поскъпнаха с 23 цента до 70,62 долара за барел. Брентът приключва седмицата с лек спад.

Американските фючърси върху златото прибавят 0,2% към стойността си до 1287,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Само се чудя , защо Тръмп не заповяда директно на борсата , да върви нагоре .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още