IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще е една от косвените жертви при влошаване на търговската война

Според финансовия анализатор Лъчезар Богданов промишлеността у нас компенсира негативната тенденция от миналата година, следвайки линията на Германия

09:40 | 11.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

При евентуално задълбочаване на търговския конфликт между САЩ и Китай тя би била сред най-засегнатите страни. Това коментира финансовият анализатор Лъчезар Богданов в предаването Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите му данните за промишлеността у нас показват компенсиране на негативната икономическа тенденция от втората половина на миналата година, следвайки линията на Германия. През последните два месеца най-голямата европейска икономика прекъсна тази негативна тенденция, но при евентуално подновено напрежение тя ще пострада по-сериозно.

Износът на България за Германия надхвърля вноса и е 14% от общия износ, посочи Лъчезар Богданов. „Преди 10 години беше около 8%. Генерално германската икономика заради своята експортна насоченост и доминиращата индустрия е мерило за състояние и на световната, и на европейската икономика", допълни той.

Според Богданов германското машиностроене и автомобилостроене се възползват пряко от ръста на вътрешните инвестиции в Китай. Ако вътрешните инвестиции и потребление в Китай пострадат, то неминуемо ще пострадат стокообменът със САЩ, след което жертва ще бъде Германия, коментира той.

„Износът на Германия е повече от износа на Италия и Франция общо. Франция след Италия е третият най-голям износител в еврозоната. Франция също ще бъде ударена в някаква степен от влошаване на търговска война", посочи гостът.

Нещата не изглеждат розови за еврозоната в това отношение, смята финансовият анализатор. "Резервът е важен. Високо задлъжнелите дефицитни правителства имат прочит, че Европа може да расте повече, ако тези страни, които са с нисък дълг и добър растеж, като Германия и Холандия, използват това, за да харчат повече и да инвестират в пътища, технологии, училища", казва още той.

Може да се прелива публичен ресурс и да се компенсира забавяне на износа на други стоки към трети пазари. Когато се харчи, не може да се харчи само за собствения пазар, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още