IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ дадоха на Китай месец за сключване на търговско споразумение

Ако до началото на юни няма напредък, САЩ ще обложат на практика целия внос от Китай с 25-процентни мита

11:14 | 11.05.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лу Хъ (вляво) разговаря с финансовия министър Стивън Манучин (център) и търговския представител Робърт Лайтайзър (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лу Хъ (вляво) разговаря с финансовия министър Стивън Манучин (център) и търговския представител Робърт Лайтайзър (вдясно). Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп заяви на китайските власти, че разполагат с месец за сключване на търговско споразумение. В противен случай търговски мита ще бъдат въведени върху целия износ на Поднебесната империя в САЩ, съобщава Bloomberg.

Предупреждението е било отправено по време на преговорите между двете страни в петък, часове след като в сила влязоха новите, по-високи американски мита върху китайски вносни продукти на стойност 200 млрд. долара. Диалогът се наблюдава със засилени интерес от световните финансови пазари, като търговията на американските борси завърши сесията си на положителна територия, след като преговарящи и от двете страни заявиха, че разговорите им са минали относително добре.

В поредица от туитове, посрещнати с радост от пазарите, Тръмп заяви,че преговорите са били „прями и конструктивни“, а връзката между него и китайския президент Си Дзинпин „остава много силна“.

По-рано през деня по време на среща с китайския представител в преговорите – вицепремиерът Лу Хъ, американските власти са поставили ултиматума си: Пекин разполага с три или четири седмици, за да бъде договорено споразумение, като в противен случай ще бъдат наложени 25-процентни мита върху други вносни стоки за 325 млрд. долара, посочват запознати с преговорите. Така на практика целият внос на Китай в САЩ ще бъде обект на по-високи налози.

Според източниците заплахата е в отговор на липсата на готовност за по-значителни отстъпки от страна на Пекин през последните два дни.

В същото време китайските власти за първи път дадоха да се разбере ясно какво очакват от САЩ, за да се сложи край на търговското напрежение между двете най-големи световни икономики.

В мащабно интервю за китайски медии вицепремиерът Лу Хъ заяви, че за постигането на сделка САЩ трябва да премахнат всички допълнителни мита, да бъдат заложени цели за покупка на китайска продукция в съответствие с реалното търсене, както и да се гарантира, че текстът на споразумението отчита „достойнството“ и на двете страни по него.

Трите условия на вицепремиера подчертават оставащите значителни различия между преговарящите страни, за които само допреди седмица се смяташе, че са близо до постигане на споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Не споделям идеите и разбиранията ти. Не одобрявам опитите ти да ги наложиш, чрез перманентни и упорити повторения. Ще ти поставя обаче положителна оценка, за да не завършиш капо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
А кой смее да започне трета световна война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 6
Sandy
преди 4 години
САЩ не смеят да започнат Трета световна война, за да не стане така, че да си затрият цялата държава от лицето на майката Земя, затова си играят на търговски и валутни войни, които обаче ще дърпат всички валути надолу, инфлации и надуване на огромни балони навсякъде, които в един момент ще изгърмят, така ще изтрещят, че ще сринат всички икономики до дъното. Може би това трябва да се случи, вместо да има война, която да остави само огън и радиоактивна пепел навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Дедо Дони е в акция!Усилва натиска! Очакваме отговора на Китай!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 20
Иван Митев
преди 4 години
Въвеждането на нови мита в САЩ е опит президентът Тръмп да предпази САЩ от лошото влияние от грешния начин за работа на Федералната резервна система.С приходът от митата президентът Тръмп не може да постигне устойчив успех, защото щетите в САЩ от грешния начин за работа на Федералната резервна система са много повече.Устойчивият просперитет на САЩ е възможен с правилен начин за работа на Федералната резервна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още