IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Преговори между Китай и САЩ ще продължат, докато има смисъл

Според Мариана Трифонова, старши анализатор в ИПИ, и двете страни имат интерес да се стигне до споразумение

12:51 | 11.05.19 г.
Експерт: Преговори между Китай и САЩ ще продължат, докато има смисъл

Търговската война между САЩ и Китай продължава да се разгръща с все по-големи мащаби, след като увеличението на митата от американска страна влезе в сила в петък. Мариана Трифонова коментира последните събития по темата в ролята си на старши анализатор в Института за икономическа политика (ИИП) за предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Преговорите ще продължат, тъй като и двете страни имат интерес да се стигне до някаква договорка. Това ще е така, докато в самите преговори се намира смисъл“, коментира експертът.

Реакцията на Пекин към новите мита е за реципрочност, но практически такава не е имало и едва ли ще има, смята още Трифонова.

„Проблемът не е в търговските отношения, а в интелектуалната собственост. Китайската страна избягваше да признае, че има такъв проблем“, посочва анализаторът.

Целият конфликт има далеч по-широк смисъл от самите търговски взаимоотношения, коментира тя. Конфликтът САЩ-Китай се води на редица равнища, като търговията е само едно от тях. Това дава една съвсем различна дълбочина на преговорите и логично води до поредицата от отлагания.

Повече от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още