IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочакван играч се намеси в политическата драма на Ердоган в Истанбул

Лидерът на ПКК Абдула Йоджалан може да се окаже ключът към победата, което само показва важността на града за Ердоган и управляващите

15:25 | 11.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мъж държи плакат с лика на Абдула Йоджалан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж държи плакат с лика на Абдула Йоджалан. Снимка: Ройтерс

Затворен на остров край Истанбул през последните две десетилетия, кюрдският лидер Абдула Йоджалан няма изглед към небето. Но това може и да не му попречи да оказва влияние върху плановете на президента Реджеп Ердоган за контрол върху най-големия турски град, посочва Bloomberg в свой материал.

Само часове преди турският най-висш избирателен орган да нареди в понеделник повторно провеждане на кметските избори в Истанбул Йоджалан направи рядко публично изказване чрез своите адвокати. Правителството позволи на смятания за враг номер 1 на страната да се срещне със своите защитници за първи път от осем години насам.

Йоджалан призовава своите бунтовници да  имат предвид „чувствителността на Турция“, докато подкрепаните от САЩ кюрдски милиции се опитват да извоюват свои територии в Сирия.  „Можем да решим проблемите в Турция – и дори в региона, започвайки с войната“, се казва в писмото на бунтовническия лидер.

Времето, в което изказването е направено, може да се окаже от особено значение за продължаващаат политическа драма в Турция. Новото гласуване за кмет на 23 юни разтърси финансовите пазари в страната заради притесненията от нови политически катаклизми на фона на задъхващата се икономика и продължаващия спор между Анкара и Вашингтон за покупка на руски противоракетни системи.

Вотът обаче дава на президента отсрочка за спечелване на града, в който той изгради своята политическа кариера и съсредоточи живителните сили на икономиката на страната. За Йоджалан пък това е шанс да използва някои от предимствата на кюрдската общност, от чиято подкрепа в крайна сметка Ердоган може отново да се окаже, че зависи.

„Ердоган се обръща към Йоджалан, тъй като отслабва, изправен пред главозамаялата се опозиция на неговото еднолично управление, тежка икономическа рецесия и заплахата от американски санкции“, посочва Нихат Али Йозджан, автор на редица книги за организацията на Йоджалан Кюрдска работническа партия (ПКК), която е призната от Анкара, САЩ и Европейския съюз за терористична. „Това дава на Йоджалан златната възможност да потърси някои отстъпки за кюрдите в Турция“, посочва още той.

Ердоган отчаяно иска да си върне кметския пост в търговския център на Турция, който представлява една трета от най-голямата икономика в Близкия изток. На предишния вот в края на март той бе спечелен с минимална преднина от опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Партията на справедловстта и развитието на Ердоган обаче заяви, че вотът е спечелен с измама – оплакване, което бе прието от изборните власти, изправени на свой ред пред силен натиск от страна на президента.

Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
Иван Митев
преди 4 години
Грешния начин за работа на Турската централна банка е същественият фактор за провалът на президентът Ердоган. Другото са съпътстващи последици при условия на фатална държавна грешка.До 2 часа време турската криза ще е прекратена, след като се подобри начинът на работа на Турската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още