IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лу Хъ: Китай и САЩ ще продължат преговорите в Пекин

Китайският вицепремиер изрази оптимизъм по отношение на споразумението, но подчерта, че Китай няма да отстъпи по редица „принципни въпроси“

12:30 | 12.05.19 г. 2
<p>
	Китайският вицепремиер Лу Хъ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският вицепремиер Лу Хъ. Снимка: Ройтерс

Китай и САЩ се договориха да продължат търговските преговори в Пекин, заяви китайският вицепремиер Лу Хъ, след като американските власти заплашиха да наложат 25-процентни мита върху целия останал внос от Китай, съобщава Ройтерс. 

Лу Хъ изразил оптимизъм по отношение на постигането на споразумение, но каза, че има „принципни въпроси“, по които Китай няма да се откаже.

"Преговорите не са се разпаднали", заяви в петък във Вашингтон ръководителят на китайската делегация по преговорите със САЩ, като добави: „Напротив, мисля, че малките неуспехи са нормални и неизбежни по време на преговорите между двете страни. С поглед напред, ние все още сме предпазливо оптимистични ”.

Оптимизмът на вицепремиера на най-силната азиатска икономика беше помрачен от американския министър на финансите Стивън Манучин, който заяви пред CNBC в петък, че не се планират по-нататъшни разговори с Китай.

Тръмп написа в Twitter в събота, че Китай е бил сразен в неотдавнашните преговори и вероятно Пекин ще предпочете да изчака до президентските избори през 2020 г. с надеждата, че демократите ще победят и по този начин азиатската страна ще продължи да вреди на американската икономика.

"Единственият проблем е, че те знаят, че ще спечеля", пише Тръмп в Twitter, добавяйки: "... и сделката ще стане много по-лоша за тях, ако трябва да бъде договорена по време на моя втори мандат. Би било разумно за тях да действат сега, но предпочитат да събират ГОЛЕМИ МИТА! ”

САЩ ескалираха търговската война с Китай в петък, като увеличиха налозите върху вносни китайски стоки на стойност 200 млрд. долара в разгара на последни преговори за постигане на търговска сделка.

Китай твърдо се противопоставя на последното увеличение на американските мита в САЩ и като нация трябва да отвърне на удара, каза Лу Хъ пред малка група китайски журналисти.

„В момента и двете страни са постигнали съгласие в много неща, но честно казано, има и различия. Смятаме, че тези различия са важни принципни въпроси“, добави той.

Китайският вицепремиер добави, че преговорите ще продължат в Пекин, но без да дава подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 13
korn
преди 4 години
Тук се говори за двете най големи икономики в света.Огромни държавии огромно население които доминират световната икономика и произвеждат абсолютно всичко във всекиедин отрасъл.Къде я слагаш Русия, държава бензиностанция,която ходи да се моли на развитите държави да и купят петрола и газта, за да има кво да ядат 140 милиона просяци.Кви руски инженери,те не могат един хладилник дам произвдат,камо ли няква техника или по сериозни машини.Къде си видял нещо произведено в Русия освен суровини.Русия е палячото на световната политика.Народа е беден,мъжете акохолизирани и умират най рано сравнение със всички други нации.Жените простутуират на Запад и само мечтаят да си хванат няко чужденец за да се измъкнат от тази дивашка държава.Вие русофилите на ЛСД ли сте или това е от боряшника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Щом черешката на сладоледа Боинг стана бул шшит,за какво изобщо са им на китайците тия преговори? Да им шишкавее и мре населението от ГМО?23% от частите на Боинг са американски, другото е вност.40% от Русия (начиная от монопола върху титановите части).Инженерите им са предимно немци и руснаци.Тук-таме мексиканци и индуси (великите американски чаавета вече някъде изобщо не учат математика, физика и химия. А където математика - то не е математика, а РАБОТА С КАЛКУЛАТОР).БОИНГ 737 МАХ е чисто американска модификация и затова изпопадаха 3 парчета за нула време.Русофобите с валидолче под езика и цък: https://***.youtube.com/watch?v=Eew0oKdeE4Y
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още