IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическите игри на Тръмп може да са буквално опасни

Обтегнатите отношения с Иран може да подпалят нова война

14:30 | 13.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Все още ли помните антивоенната „проза“ на кандидата за президент Доналд Тръмп? Лозунгите му America First по време на предизборната кампания винаги се обръщаха и към лъжливите войни на Америка, особено за грешката в Ирак на Джордж Буш (и Хилъри Клинтън).

„Светът трябва да знае, че няма да излезем, за да търсим врагове", заяви Тръмп в речта си през април 2016 г., позовавайки се на шестия американски президент Джон Куинси Адамс, който през 1821 г. като външен министър обяви, че „Америка не отива в чужбина в търсене на чудовища за унищожаване“. 

А сега? След едностранното излизане от ядрената сделка с Иран президентът Тръмп разпали конфликта с Иран, който има потенциала да се превърне в конфронтация. Сблъсък с несигурен резултат. Тръмп изпрати самолетоносач и друг военен кораб в региона, а няколко бомбардировачи B-52 бяха преместени в близост до епицентъра. На страната на Тръмп е старият войн на Буш Джон Болтън – в ролята му на съветник по въпросите на сигурността и ястребът от чаеното парти Майк Помпейо като външен министър. Никак недобри предвестници за мирно решение.

Президентът на Иран Хасан Рохани от своя страна обяви, че страната вече няма да изпълнява части от ядрената сделка, към която европейците, руснаците и китайците продължават да се придържат. Европейците? Те са безпомощни, както пишат моите колеги от SPIEGEL. В понеделник външните министри на ЕС ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят ескалацията на напрежението във Вашингтон и Техеран. Помпейо също иска да присъства на срещата, като отмени планираното си за днес посещение в Москва. Той ще отиде вместо това в Брюксел, за да обсъди „неотложни въпроси“ и по-конкретно да разговаря с европейски представители за ситуацията около Иран, съобщи Държавният департамент. Въпреки че отменя визитата си в Москва, Помпейо ще отиде след това в Сочи, за да се срещне с руския президент Владимир Путин и неговия външен министър Сергей Лавров.

Колкото и непостоянни да изглеждат действията на Тръмп, всички те имат едно общо нещо: насочени са винаги срещу до голяма степен наложения именно от САЩ международен ред, установен в продължение на много десетилетия. Така например се атакува ефективното от безпристрастна гледна точка ядрено споразумение с Иран; Тръмп подхранва търговския конфликт с Китай и освен това заплашва германските производители на автомобили с нови мита. Иначе казано – Тръмп подкопава ЕС и НАТО, където може.

Европа също си има унищожител на международния ред, макар и в джобен формат -  унгарският премиер Виктор Орбан. След дълги месеци на изчакване поклонникът на нелибералната демокрация ще може най-накрая да посети Доналд Тръмп в Белия дом този понеделник. Въпреки че Орбан беше един от първите сред десните популисти, които подкрепи веднага Тръмп, почти всички други европейци бяха в Белия дом преди него. Но при всички случаи срещата между президента на Унгария, която се превърна в един от най-несигурните трансатлантически коалиционни партньори за САЩ, и Тръмп ще е повече от любопитна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Е, то и излъчването на 4G и особено 5G са опасни като СВЧ печки за мозъци,но то здрав разум напоследък много трудно се намира:https://***.youtube.com/watch?v=XDY-1EWlWuw&feature=youtu.be
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още