IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Намираме се там, където искаме по отношение на Китай

Според президента САЩ ще взимат десетки милиарди долари в мита от Китай

11:09 | 13.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп намекна в неделя, че преговорите с Пекин протичат по план. По думите му САЩ се намират „точно там, където искаме да бъдем с Китай“.

Той също така посочи, че китайските власти са били тези, които са провалили споразумението и след това са се опитали да предоговорят условията по него, съобщава Ройтерс.

„Ще взимаме десетки милиарди долари от мита от Китай. Купувачите на продукти могат да си ги произвеждат сами в САЩ (най-добре) или да ги купуват от страни без мита“, написа държавният глава в Twitter.

По думите му средствата, които „Китай може повече да не харчи“, ще бъдат предоставени за земеделския сектор в страната, а храната ще бъде „раздадена на гладуващите хора по света“, написа още той.

Президентът също така отново подчерта, че Китай плаща сметката за наложените мита, а не американските потребители. Въпреки това цените на редица продукти на американския пазар - от колела през шевни машини до продукти за домашни любимци, се повишиха, а правителствени данни показват, че потребителите в страната трябва да плащат повече от въвеждането на първите мита срещу Поднебесната империя насам.

В неделя главният преговарящ от страна на Пекин – вицепремиерът Лу Хъ, заяви, че Китай и САЩ са постигнали споразумение за продължаване на диалога въпреки новите мита.

Лу Хъ изразил оптимизъм по отношение на постигането на споразумение, но каза, че има „принципни въпроси“, по които Китай няма да се откаже.

„Преговорите не са се разпаднали", заяви в петък във Вашингтон ръководителят на китайската делегация по преговорите със САЩ, като добави: „Напротив, мисля, че малките неуспехи са нормални и неизбежни по време на преговорите между двете страни. С поглед напред ние все още сме предпазливо оптимистични ”.

Ден по-рано стана ясно, че на приключилия миналата седмица пореден кръг от преговори американската страна е дала на Пекин три до четири седмици за финализиране на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ще заменят китайскита джапанки с виетнамски джапанки .... ил ис мексикански джапанки. В началото те мислих за по умен, а ти си по зле и от Импа даже :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
От тая страна на желязната завеса никога няма да разбера аджеба к'во стаа с тия "преговори":https://***.youtube.com/watch?v=icGrHYY_JqM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
lyusien
преди 4 години
Намирате се наникъде В задънена улица без изход Не мога да си представя как американците ще произвеждат и заменят китайските джапанки тениски дрехи мебели инструменти перални и друга кинкалерия Та те ще бъдат най малко 3 пъти по скъпи от китаиските дори с по високите мита които ща бъдат наложени А това е в противоречие със свободния пазар и конкуренцията -любимата тема на Донал Тръмп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още