IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският спор достига нови измерения

Преговорите между Китай и САЩ са напълно блокирани. Ако не се стигне до споразумение, това може да има сериозни последици за световната икономика

12:50 | 13.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Може би все пак един директен разговор между двамата президенти ще постигне повече от писмата и телефонните обаждания. <em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Може би все пак един директен разговор между двамата президенти ще постигне повече от писмата и телефонните обаждания. Снимка: Ройтерс, архив

Посещението на китайския вицепремиер във Вашингтон наподобява протоколна среща - като се имат предвид измеренията на този ескалиращ китайско-американски търговски спор. Лю Хъ прекара общо 26 часа в САЩ, от които -  пет часа в преговори с Робърт Лайтайзър, търговския представител на САЩ, и Стивън Манучин, министър на финансите на САЩ. Напразно. В четири часа с празни ръце китаецът се качи на самолета си за Пекин.

Зад себе си остава неразрешен конфликт между двете най-големи икономики, който не само предизвиква тревога на финансовите пазари, но наистина има силата да отслаби чувствително и устойчиво световната икономика, която вече загуби инерция през последните месеци.

По време на престоя на Лу се случиха неща, които не помогнаха да се успокои вече трудното положение. Напротив: в четвъртък правителството на САЩ отказа достъп до пазара на телекомуникационния гигант China Mobile - по подозрение за шпионаж, както постъпи Вашингтон и в случая с китайския доставчик на мрежово оборудване Huawei. В нощта на четвъртък срещу петък, от гледна точка на Пекин, дойде и крайната провокация: американският президент Доналд Тръмп увеличи съществуващите мита за китайския внос на стойност 200 млрд. долара - от десет до двадесет и пет процента.

Никой не знае кога може да се продължи с преговорите. Министърът на финансите на САЩ Стивън Манучин каза, че „засега" не са планирани други търговски преговори. Икономическият съветник на Тръмп Лари Къдлоу, от друга страна, счита за възможна среща между президента на САЩ и китайския държавен глава Си Дзинпин в рамките на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония в края на юни. Въпреки това преговорите изглеждат напълно блокирани. Тръмп вече гледа на себе си като на победител: „Мисля, че Китай има усещането, че е бил ударен в последните преговори", пише той в Twitter.

Тръмп обвини китайците, че искат да отложат преговорите до следващите президентски избори през 2020 г., надявайки се да преговарят с президент от демократите. „Проблемът е, че знаете, че ще спечеля (...), и сделката ще бъде много по-лоша за вас, ако трябва да се договори в моя втори мандат", предупреди той. В същото време президентът заплаши да увеличи до 25% митата за целия китайски внос в близко бъдеще.

По-конкретно Тръмп обвинява китайската страна, че иска да предоговаря вече поети ангажименти в продължилите месеци търговски преговори. В спора САЩ призовават за по-голям достъп до пазара, по-добра защита на авторското право и търговски тайни и повече усилия за предотвратяване на принудителния трансфер на технологии поради големия търговски дефицит с Китай. В играта са и държавните субсидии на Китай, които изкривяват пазара.

Новата заплаха представлява нова поанта в рамките на търговския спор - спор, който се случва в контекста на нарастващо геополитическо съперничество между старата и вероятно новата суперсила.

Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Правилно постъпва САЩ в политиката си с Китай. В крайна сметка всеки знае, че за най-свободната пазарна икономика поговорката "Интересът клати феса" важи в най-голяма степен, а щом Китайските търговци продължават продажбите си зад океана, със сигурност имат интерес да го правят и при високите митнически ставки. Но това можем да разглеждаме и шанс за Европа - да продава по-качествени стоки на конкурентни на китайските цени в Щатите - един огромен пазар. Ще съумеем ли и ние, в контекста на европейското членство и развита пазарна икономика да заемем нисши на американския пазар - това е интересна идея, която вероятно минава през ума на всеки икономист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Всички знаем, че Дедо Дони е прав в преговорите с Китай. Въпросът е дали ще успее!?! Дали не е вече късно!?!Китай нямат много полезни ходове, с които да противодействат, освен да протакат! И това е ясно на Дедо Дони и егото му няма да им го позволи!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
В "Законите на Паркинсон" има една глава "Китайската кучешка загадка". Интересна е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още