IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени на новите жилища отблъскват гърците

Миналата година само 2% от сделките с имоти в Гърция са били свързани с апартаменти, построени през последните пет години

15:45 | 13.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Купувачите на имоти в Гърция изглеждат изключени от придобиването на новопостроени жилища и апартаменти, въпреки че те остават непродадени до пет години след построяването им, съобщава гръцкият вестник „Катимерини“.

Миналата година само 2% от сделките с имоти в страната са били свързани с апартаменти, построени през последните пет години, като в Атика през 2018 г. не е било продадено нито едно жилище, построено след 2013 г., сочат данни на мрежата от имотни агенции RE/MAX. Нито един от клиентите на мрежата не е избрал новопостроено жилище заради по-високата цена в сравнение със старите имоти и заради ограничения достъп до банково финансиране.

Данните на RE/MAX показват, че най-популярният вид имоти за гръцките купувачи на този етап са тези на над 30 години, които са ремонтирани и в добро състояние и са с площ до 90 кв. м.

Обичайно по-ниската им цена в сравнение в новите жилища е основната причина за популярността на тези имоти, въпреки че строителните предприемачи не изглеждат особено обезпокоени от недостига на купувачи и продължават да повишават офертните цени.

Изследване на RE/MAX установило, че през 2018 г. продажната цена на новопостроени жилища е нараснала със 7% в Гърция, а цените на старите жилищни имоти са се повишили с 9%. 70 на сто от купувачите са избрали имоти на най-малко 30 години, а 15% - жилище, построено преди 11 до 20 години.

В Атика средната цена на жилищата е била между 2500 и 4000 евро на кв. м в зависимост от района. Дори жилища на до 20 години са привлекли само 12 на сто от купувачите, а 78% от трансакциите са били свързани с имоти на най-малко 30 години.

В Солун миналата година 63% от купувачите са избрали имоти на най-малко 25 години, а около 20 на сто от продадените жилища са били на между 6 и 15 години. Само 5% от покупките са били свързани с нови домове.

По отношение на площта имотите със среден размер са се представили най-добре в Атика, като 41 на сто от сделките са били свързани с жилища до 70 кв. м, а други 40% от купувачите са избрали дом с площ между 71 и 110 кв. м. В Солун жилищата в категорията между 71 и 110 кв. м също са били популярни, като са привлекли 40 на сто от търсенето, апартаментите с площ до 50 кв. м са били предпочетени от 20% от купувачите, а жилища с площ между 51 и 70 кв. м са били продадени в 18% от сделките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 4 години
Атика е област в Гърция, с център Атина. Население на областта 3 841 408 души /средно 1000 човека на кв.км/, ама щом столицата е там, този показател е неясен. Все пак имаме някакъв ориентир, че имотите в Атина, са два пъти по-скъпи от София. Излиза нормално - те и доходите са така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още