IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прането на пари е повишило с 5% цените на имотите в канадска провинция

Незаконни средства за около 5 млрд. канадски долара са преминали през имотния пазар в страната миналата година

13:00 | 16.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прането на пари е повишило с близо 5% цените на жилищата в канадската провинция Британска Колумбия миналата година, сочат данни на местните власти, цитирани от Wall Street Journal. Това показва влиянието на растящия приток на мръсни пари в един от най-горещите имоти пазари в Северна Америка и в канадската икономика, допълва изданието.

Незаконни средства за около 5 млрд. канадски долара (3,71 млрд. щатски долара) са преминали през имотния пазар миналата година, включително на третия по големина град в Канада, Ванкувър. Други 2,4 млрд. канадски долара са преминали през казината, пазара на луксозни коли и конните надбягвания в страната, става ясно от докладите, поръчани от правителството на Британска Колумбия.

Разкритията показват, че предприетите от Канада мерки за борба с прането на пари не са достатъчни. Правителството на Либералната партия на премиера Джъстин Трюдо съобщи през март, че наред с други мерки ще задели 162 млн. канадски долара (120,64 млн. щатски долара) в идните пет години за засилване на мерките за борба с прането на пари и наблюдението. Правителството предложи и специален законопроект, насочен към компаниите за парични преводи, следи за незаконни средства при търговските сделки и наблюдава имотните трансакции.

Но Канада трябва да направи много повече, за да спре притока на мръсни пари, казват експерти в борбата с прането на пари и регулатори.

В Канада осъдените за пране на пари са по-малко в сравнение с останалите страни от Г-7. От 2000 до 2016 г. в страната са издадени осъдителни присъди по 316 дела с обвинения, свързани с пране на пари, сочат данни на Канадската статистическа служба. За сравнение само през 2017 г. прокурори във Великобритания са издали 1435 осъдителни присъди по дела, в които основното престъпление е било свързано с пране на пари.

Като страна от Г-7 Канада има една от най-развитите икономики в света. Но страната все по-често се превръща в мишена на международни престъпни мрежи, които се възползват от регулаторни пропуски, за да наливат незаконни средства чрез банковата система в страната, казва Гари Клемънт, бивш представител на Royal Canadian Mounted Police, който сега работи като консултант по финансови престъпления.

Говорител на Агенцията за обществена безопасност на Канада съобщи, че федералното правителство отговаря на притесненията на Британска Колумбия с мерки за борба с прането на пари.

„Те включват засилена информационна кампания и проучване на имотния сектор и казината с особено внимание към Британска Колумбия", съобщи говорителката на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още