IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България свива търговския си дефицит през първото тримесечие

От януари до март износът расте с 8,9% на годишна база, а вносът – с 3,5%, отчете НСИ

13:37 | 13.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България намали търговския си дефицит в края на март, след като  през първото тримесечие на 2019 г. търговията се увеличава на годишна база, става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Наблюденията на Investor.bg показват, че във всеки месец в периода януари-март на тази година има намаление на дефицита на годишна база, като най-голямо е то през февруари.

Търговия със стоки на България с трети страни и ЕС – общо

През първото тримесечие на тази година изнесените български стоки са на стойност 13,942 млрд. лева, което е ръст с 8,9% в сравнение със същия период на 2018 година. Само през март експортът възлиза на 4,733 млрд. лева и се увеличава с 5% на годишна база.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

През периода януари - март 2019 г. в страната са внесени стоки на стойност 15,253 млрд. лева (по цени CIF), или с 3,5% повече спрямо същия период на 2018 година. През март импортът намалява с 0,1% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 5,113 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

Търговия с трети страни

През първите три месеца на тази година износът ни за трети страни нараства с 13,4% в сравнение със същия период на миналата година и е на стойност 4,335 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединените американски щати, Руската федерация и Република Северна Македония, които формират 51,4% от износа за трети страни. През март експортът нараства с 10,4% на годишна база и е в размер на 1,460 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за трети страни през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

В периода януари - март 2019 г. при износа на български стоки за трети страни, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст в сравнение със същия период на предходната година е отбелязан в секторите „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (55,3%) и „Храни и живи животни“ (43,1%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“ (5,9%).

Вносът на стоки от трети страни през първото тримесечие се увеличава с 11,2% в сравнение със същия период на 2018 г. и е на стойност 5,506 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Сърбия. Само през март импортът от трети страни за една година нараства с 8,6% и е в размер на 1,596 млрд лeвa.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от трети страни през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса на стоки от страни извън ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари – март най-голямо увеличение на годишна база НСИ отчита в секторите „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (53,4%), „Храни и живи животни“ (25,7%) и „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (25,7%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (17,5%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с трети страни през периода януари - март 2019 г. е отрицателно и е в размер на 1,171 млрд. лева, докато по цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е на минус с 687,9 млн. лева.

През март външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) с трети страни е она отрицателна територия със 136,2 млн. лева.

Търговия с ЕС през януари и февруари

Предварителните данни на националната статистика показва, че през първото тримесечие на тази година износът на български стоки за ЕС нараства с 9,3% на годишна база и достига до 6,334 млрд. лева. Основни търговски партньори са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 66,4% от износа за държавите - членки на Евросъюза). Само през февруари 2019 г. експортът за ЕС нараства със 17,4% в сравнение със същия месец на миналата година и е в размер на 3,169 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на износа на стоки на България за ЕС през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите два месеца на тази година на годишна база най-голям ръст е отбелязан в секторите „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (95,4%) и „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (38,8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ (17,4%).

Вносът на България от ЕС през периода януари - февруари 2019 г. се увеличава с 1,4% на годишна база и достига 6 ,229 млрд. лева по цени CIF), като най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Само през февруари 2019 г. импортът от държавите - членки на ЕС за една година нараства с 11,1% и е в размер на 3,239 млрд. лева.

Номинално изменение в стойностния обем на вноса на стоки на България от ЕС през периода 2018 - 2019 година (Спрямо същия месец на предходната година)

При вноса от Евросъюза, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, за първите два месеца на тази година най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (62,4%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (48,8%).

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - февруари 2019 г. е положително и е на стойност 104,4 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) то също е положително и е в размер на  491,4 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още