IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките ВЕИ производители протестират заради Закона за енергетика

Много от тези предприятия вече са прекратили своята дейност поради изпадане в неплатежоспособност

13:50 | 13.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Съюз на европейските производители на зелена енергия</em></p>

Снимка: Съюз на европейските производители на зелена енергия

Представители на най-малките производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) с инсталирана мощност до 200 киловата организират протест на 15 май пред Министерски съвет заради „неправилното прилагане“ на текст от Закона за енергетиката, съобщиха от протестната група. 

Микро ВЕИ производителите протестират против двойния стандарт, който според тях облагодетелства големите производители и води до многократно завишена цена на електроенергията.

„Поправката на Закона за енергетиката през 2015 г. е приета от Народното събрание, за да премахне двойното финансиране при ВЕИ производители, ползвали европейски и национални схеми за подпомагане и отделно от това ползват пълни преференциални цени, в които подпомагането не е отразено“, посочват протестиращите.

Според тях се оказва, че към големите ВЕИ производители законът не се прилага.

„В резултат на умишлената грешка на институциите българското общество е ощетено с милиони левове надплатена такса „задължения за обществото“ и цената на електроенергията“, добавят малките производители.

Протестиращите разполагат със становища от различни институции, според които поправката в Закона за енергетика от 2015 г. не трябва да се прилага към проекти по „Програма за развитие на селските райони“ (ПРСР) с подпомагане „де минимис“, за които тя действа вече четвърта година.

Малките производители разполагат със списък на незасегнатите от разпоредбата централи, които са получили през периода двойно подпомагане по общо девет схеми по Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ).

По техните думи има национални и европейски институции, които потвърждават наличието на този проблем, но „прехвърлят една на друга решението му“.

Малките ВЕИ производители се описват като „изкупителни жертви на грешно съчинен закон, който не би трябвало да се прилага за тях“.

Според тях около 300 микро ВЕИ производители са били „набедени, за да може да се отчете дейност“ пред Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент.

50 от тези предприятия са преустановили своята дейност заради неплатежоспособност поради наложената им изкупна цена, която е три пъти под себестойността.

Останалите продават лично имущество и активи, за да погасят кредитите към банките, добавят в своя апел протестиращите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Тук трямва да поднеса благодарността си на г-н Р.Матеев, който, преди време, ме върна и така, аз не станах един от тези пострадали.А сега, да попитам тях:- Колеги, когато ви предупреждавах преди години, какво ви очаква, защо не ме послушахте? Нямаше - поне част от вас - да сте на ТОВА дередже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още