IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай налага мита върху американски стоки за 60 млрд. долара

Пекин игнорира предупреждението на Тръмп и ескалира допълнително напрежението със САЩ

15:57 | 13.05.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Китайският държавен глава Си Дзинпин (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Китайският държавен глава Си Дзинпин (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Ройтерс

Китай заяви, че ще наложи от 1 юни мита върху вноса на американски стоки за 60 млрд. долара, ескалирайки допълнително търговската война със САЩ, съобщава BBC. 

Ходът на Пекин следва решението на американските власти да увеличат митата върху китайски внос за 200 млрд. долара от 10% на 25%, като в същото време предупредиха, че могат да наложат допълнителни налози, които да покрият цялото количество китайски стоки, внасяни в САЩ.

„Китай не трябва да отвръща – така ще стане по-лошо“, предупреди Тръмп в съобщение в Twitter.

Според него американските потребители могат да избегнат въздействието на митата, като купуват засегнатите продукти от други източници.

Тръмп написа в Twitter в събота, че Китай е бил сразен в неотдавнашните преговори и вероятно Пекин ще предпочете да изчака до президентските избори през 2020 г. с надеждата, че демократите ще победят и по този начин азиатската страна ще продължи да вреди на американската икономика.

"Единственият проблем е, че те знаят, че ще спечеля", пише Тръмп в Twitter, добавяйки: "... и сделката ще стане много по-лоша за тях, ако трябва да бъде договорена по време на моя втори мандат. Би било разумно за тях да действат сега, но предпочитат да събират ГОЛЕМИ МИТА! ”

Двете страни са постигнали съгласие по редица теми, но продължават да висят нерешени въпроси, които са важни за Китай, посочи от своя страна китайският вицепремиер Лю Хъ след визитата си във Вашингтон, която отбеляза нов кръг от търговски преговори, който приключи безрезултатно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 12
многодобре
преди 4 години
Китай не трябва да отвръща така ще стане по-лошо...това беше актоално, но преди! ...Дойде времето на неотвръщащите! Ще става още по интересно, защото неотвръщащите събраха достатъчно "енергия ", както икономическа така и военна ииииии няма да има прошка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още