IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК заплаши Румъния с правни действия за нарушаване на върховенството на закона

Предупреждението е било изпратено в Букурещ миналия петък в писмо на Франс Тимерманс

17:45 | 13.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще предприеме правни действия срещу Румъния, ако страната не спре изпълнението на мерки, които подкопават независимостта на съдилищата ѝ и борбата с корупцията, съобщава Ройтерс.

ЕК, която е пазител на договорите на Европейския съюз (ЕС), многократно заяви, че приетите закони от управляващата Социалдемократическа партия в Румъния обезсмислят реформите от последните десетилетия. Сред тези закони е намаляването на давността за някои престъпления, което ще доведе до прекратяването на течащи дела за корупция,

Говорител на Комисията заяви, че предупреждението е било изпратено до правителството в Букурещ миналия петък в писмо на първия заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс.

„Основните притеснения са свързани с развития, които засягат независимостта на съдебната система и ефективната борба с корупцията, включително защитата на финансовите интереси на ЕС. Става дума конкретно за приети неотдавна поправки в Наказателния кодекс, които създават фактическа безнаказаност за престъпления“, заяви говорителят Маргаритис Схинас по време на брифинг.

Комисията вече започна специално разследване срещу Унгария и Полша за нарушаване на върховенството на закона, което теоретично може да доведе до замразяване на правата им за гласуване в ЕС заради мерките за поставяне на съдилищата, медиите, висшите им училища и правозащитни организации под по-строг държавен контрол.

ЕК заведе дело срещу Полша пред Съда на ЕС заради промени в съдебната система, които дават на управляващата партия във Варшава значителен контрол върху съдилищата.

Схинас заяви, че сходни действия ще бъдат предприети и срещу Румъния, ако страна не отговори на възраженията на блока.

Румъния се стреми да се превърне в член на Шенгенското безвизово пространство, но Схинас даде да се разбере, че това може да не се случи, ако Букурещ не отговори на притесненията за върховенството на закона.

Високопоставен дипломат от ЕС, пожелал да остане анонимен, беше по-конкретен относно наказанията, които може да бъдат наложени на Румъния. Те може да включват и загуба на европейско финансиране.

„Румънското коалиционно правителство систематично подкопава върховенството на закона с единствената цел да спаси корумпирани политически лидери от затвора“, заяви дипломатът.

„Ако Букурещ продължи по този опасен път, участието в Шенгенското безвизово пространство ще остане химера. Нарушаването на върховенството на закона ще застраши отпускането на над 30 млрд. евро от кохезионните фондове, предназначени за Румъния, в проектобюджета на ЕС за годините след 2021“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още