IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защитават ли природата промените в Закона за Черноморското крайбрежие?

Целта е да се опазят в максимална степен дюните, но не се създават нови забрани, нито се променят условията за къмпингуване, уверяват от Министерството на туриз

12:42 | 14.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Внесеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие не прави промени в действащото законодателство по отношение на дюните или къмпингуването. Целта е да се опазят в максимална степен дюните, но не се създават нови забрани, нито се променят условията за къмпингуване. Това каза в ефира на bTV Василка Цанева, отговаряща за концесиите в Министерството на туризма.

Тя поясни още, че целта е да се внесе яснота във вече действащото законодателство и се разширяват административно-наказателните разпоредби, както се създават липсващи досега текстове. 

Според Любомир Попйорданов, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм обаче Законът за устройство на Черноморското крайбрежие не се спазва. По думите му нормативът защитава само на теория устойчивото ползване на крайбрежието, неговото устрояване и запазване на природата и на ландшафта, но реално този ландшафт се погубва, независимо дали става дума за дюни, скали с бряг.

Основните опасения на Попйорданов са, че е възможно новите промени да регламентират строежите върху защитени територии.

Припомняме, че темата със застрояването на Черноморското крайбрежие е на дневен ред от месеци, след като на още няколко „диви“ плажа се появиха багери.

През март пък от Национална асоциация "Българско Черноморие" призоваха държавата да обезвъзмезди собствениците на земите, обявени за дюни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още