IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съд осъди Bayer да плати 2 млрд. долара заради Roundup

Препаратът се произвежда от Monsanto, която миналата година бе придобита от Bayer в сделка за 63 млрд. долара

09:46 | 14.05.19 г. 1
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Тежък удар за най-големия производител на лекарства и химически препарати в света Bayer – германският концерн бе осъден да заплати 2,055 млрд. долара обезщетение на възрастна двойка от Калифорния, след като съдът призна, че препаратът срещу плевели Roundup е причинил неходжкинови лимфоми при двамата потребители, предава Bloomberg TV Bulgaria, като се позовава на The Wall Street Journal.

Това е само едно от общо 13 400 дела, заведени срещу продукта на Bayer, чийто проблем е най-вече, че няма предупреждение за вероятността от причиняване на рак.

Корпорацията продължава да води своята битка, настоявайки, че няма научни доказателства за вредите от Roundup. В конкретния случай дори обвинява семейната анамнеза на американското семейство - Алва Пилиът и съпругата му Албърта. Всеки един от двамата е на повече от 70 години и признава, че използва препарата в продължение на вече 35 години. Лекарите откриват здравословните им проблеми съответно през 2011 г. и 2015 г., като и двамата към момента са в ремисия.

Roundup се произвежда от Monsanto, която миналата година бе придобита от Bayer в сделка за 63 млрд. долара. 

Според съда нито Monsanto, нито Bayer са информирали надлежно потребителите, включително семейство Пилиът, че Roundup може да предизвика рак.  Активното вещество в Roundup е глифозат.

В САЩ срещу Monsanto и сегашния ѝ собственик са заведени стотици искове. Компаниите са обвинявани в умишлено укриване на информация за канцерогенността на хербицида.  

Още по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
тез швабосите са ебасси кухандллите, продадоха им тая сатанинска фирма, за да влезнат в Европа че иначе нема влезнат никога обаче им оставиха дълговета и съдилищата дет има задължения, ем ако искат аз да съм простия, са ше цакат на тоя съд на оня съд докат дълдисат .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още