IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите рядко изпълняват екологичните норми без намесата на контролните органи

Законодателството за оценката на въздействието върху околната среда е много динамично, което е притеснително, посочи Николай Гунчев, съдия от ВАС

11:30 | 14.05.19 г.
Фирмите рядко изпълняват екологичните норми без намесата на контролните органи

Компаниите у нас трудно се съобразяват с екологичните изисквания без намесата на контролните органи. Това каза Николай Гунчев, съдия от ВАС и зам.-председател на Съюзa на юристите в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Интересите на бизнеса и изискванията за опазването на околната среда се сблъскват – колкото повече производител инвестира за екология, толкова повече се оскъпява продуктът му“, коментира той. „Голяма част от оборудването на бизнеса, който оперира в България, е технологично остаряло“, допълни Гунчев.

Според него това е проблем не само за България, защото щетите имат и трансграничен ефект. По думите на Гунчев Законът за опазване на околната среда в България представлява имплементиране на нормите на правото на Европейския съюз (ЕС) и на международните договори по темата, в които страната участва.

Оценката на въздействието върху околната среда е много сложна, законодателството е динамично. Още повече, че в последно време интензитетът на тази динамичност става наистина притеснителен“, посочи съдията.

Повече от разговора в студиото въжте във видео материала.

Темата за околната среда и въздействието върху нея ще бъде разгледана по време на практически семинар „Оценка на въздействието върху околната среда. Съдебна практика по Закона за опазване на околната среда“, организиран от VUZF Lab и Съюзът на юристите в България. Събитието ще се проведе на 18 май от 9.00 до 16.00 часа във Висше училище по застраховане и финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още