IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Константинов: Между 25-30 лв. e цената на един машинен глас

Няма достатъчно време за обучението на секционните комисии, предупреди политологът

11:02 | 14.05.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Между 25-30 лв. е цената на един машинен глас при висока избирателна активност. Това коментира в ефира на bTV проф. Михаил Константинов относно последните избори в България, на които имаше машинно гласуване. „На предишните избори с една машина гласуваха между 90 и 100 души. Цялата сума се взима и се разделя на очакваните гласоподаватели. Резултатът е между 25-30 лв. на един машинен глас при висока избирателна активност”, уточни той. 

Политологът посочи още, че в Европа от 570 млн. души по този начин гласуват 10 млн. и ако всичко е наред, машинното гласуване е добра добавка към хартиеното.

По отношение на предстоящите евроизбори на 26 май, Константинов увери, че машините за гласуване ще стигнат до всички 31 избирателни района. До 15 май софтуерът трябва да бъде инсталиран, а след това устройствата ще бъдат тествани. Машинното гласуване ще струва 9 милиона лева, припомни той. „Като разход една машина ни излиза 2500 лв. 3000 машини ще бъдат разпределени по избирателните райони. Техният списък е публикуван на сайта на ЦИК и всеки може да го види”, коментира политологът.

Той обаче предупреди, че няма достатъчно време за обучението на секционните комисии. „Машините започват да се разнасят на 24 май и на 25-и най-късно трябва да бъдат по секциите. Би трябвало избирателите и секционните комисии да имат някаква представа как се извършва това действие”, обясни Михаил Константинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Investitor33
преди 4 години
Всичко е доста безумно - няма време за обучението на секционните комисии, но би трябвало да се справят......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Joel
преди 4 години
Лапвайки големия кокал с жена си и от 20 дерета ще носи вода...При положение, че изборите струват 40 млн и ще гласуват около 2 млн то всеки глас си е 20 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
тоя до оня ден беше математик, днес стана политолог :) ама както и да е, на миналите избори в моята сексия имаше машина и гласуването на нея беше повече от лесно (да изтеглиш пари от банкомата е по трудно и с повече цъкания), без да съм минал обучение :):) ... та кво обучение е необходимо за тумбаците в избирателната сексия идея си нямам. Идва техника от съответната фирма и инсталира машината, чисто и просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
das
преди 4 години
25-30лв. са малко за глас, пък било той и машинален. На предните избори цената на гласа стигаше до 50-тина лева, а сега с машинациите ще се иска явно да поевтинее на 25-30лв. Много евтино идва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още