IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Браншовите сдружения поискаха тестов период за тол системата

Това е най-сигурната гаранция тя да бъде въведена без рискове и без възможности за създаване на хаос, твърдят фирми от сектор "Транспорт" и "Спедиция

14:13 | 14.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Задължителен шестмесечен тестови период на тол системата искат в обединена позиция браншовите сдружения в сектор "Транспорт" и "Спедиция, предаде БТА. Транспортният бранш подкрепя въвеждането на тол системата в България, но при ясни правила, спазени технически изисквания и прозрачност, се заявява в позицията, оповестена на пресконференция в София днес.

Документът е подписан от Съюза на международните превозвачи, Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата, Конфедерацията на автобусните превозвачи, Националното сдружение на българските превозвачи, Камарата на автомобилните превозвачи в България, Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, Камарата на автомобилните превозвачи в България и Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. 

Обявеният от МРРБ срок за въвеждане на системата е 15 август и дотогава остават три месеца, а разбрахме, че утре е датата, която официално се обявява за начало на тестовия период на системата, отбеляза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи и допълни, че целият процес е белязан с много неясноти. 

От транспортния бранш отбелязват важността на наличието на изградените пътни рамки и съответното оборудване и камери, което е част от системата за контрол. Те настояват за стриктно спазване на техническите изисквания при изграждане на тол системата и посочват, че това е най-сигурната гаранция тя да бъде въведена без рискове и без възможности за създаване на хаос.

Мартин Димитров, IT специалист, обясни, че контролът при преминаването се извършва от порталните рамки, които трябва да са 420, като 100 от тях да са нови. Изграждането им е част от договора с фирмата изпълнител. Ако няма портални рамки, няма метод пътната агенция да разбере кой минава гратис, коментира той. 

Сдруженията настояват още да им бъде предоставена картата с построените пътни рамки и прилежащото им оборудване с координати на местоположението им преди стартирането на тестовете. 

Сред исканията са тол системата да обхваща само магистрали и пътища първи клас, които са част от европейските транспортни коридори. В България транзитният трафик е доста голям и фокусът трябва да бъде насочен към транзитното движение и да бъде облекчен режимът за операторите на вътрешния пазар, отбеляза Арабаджиев.
Транспортният и спедиторски бизнес предлага при определяне на размера на тол таксите в България да се приеме германската система, но съобразена с БВП на България, който е около пет пъти по-малък от този на Германия.

Друго предложение е да се разгледа възможността за приемане на облекчения на превозвачите на вътрешния пазар, чиято дейност има социални функции, подобно и на автобусните превози - например превозите за доставка на стоки от първа необходимост.

Според сдруженията към момента диалогът с МРРБ е формален, а липсата на яснота и навременна информация създават предпоставки за хаос в бизнеса и несигурност за населението. Позицията с исканията и предложенията ще бъде предоставена и на премиера с искане за съдействие.

Не смятаме, че формата на диалог с правителството и администрацията е протест, никой от нас не желае да влиза в конфронтация, но, ако трябва да направим протест, ще го направим, вярвам, че няма да се стига дотам, коментира в отговор на въпрос Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още