IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WhatsApp поправи дупка в сигурността

Тя e позволявала на хакери да инсталират шпионски софтуер

14:38 | 14.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Мобилното приложение за изпращане на съобщения WhatsApp е поправило слабо място в системата си, което е позволявало на хакери да инсталират шпионски софтуер в смартфони, предаде DPA, цитирана от БТА.

Компанията е открила уязвимото място в началото на месеца. То използвало бъг в опцията за аудио обаждания за инсталиране на вредния софтуер независимо дали потребителят е отговарял на обаждането или не.

Използваната технология е била разработена от израелската компания NSO Group, която произвежда продукти за близкоизточни и западни разузнавателни служби, пише FT. Според вестника продуктът на NSO  "Пегас", който може да включи микрофона и камерата на даден смартфон, събира данни за местонахождението и чете имейли и есемеси. Той вече е бил използван срещу правозащитни активисти в Близкия изток.

NSO  заявява, че продуктите му позволяват на национални разузнавателни и правоохранителни служби да разследват и осуетяват терористични акции и други престъпления.

WhatsApp не споменава NSO в изявлението си за откритото слабо място. Компанията заявява, че кибератаката е носела "всички отличителни белези на частна фирма, която работи с правителства за доставка на шпионски софтуер, за който се смята, че поема контрола над операционните системи на мобилни телефони".

Не е ясно колко потребители са засегнати от кибератаката, която е била насочена към айфони на Apple, както и към телефони със системата Android на Google, телефони с Microsoft  Windows и системата Tizen на Samsung.

Вижте още във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още