IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп ще спечели, ако Китай започне да продава американски ДЦК

Разпродажбите ще обезценят долара, което ще свие търговския дефицит на САЩ с Китай

19:55 | 14.05.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин ще е доволен, ако търговският дефицит с Китай се свие.<br />
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин ще е доволен, ако търговският дефицит с Китай се свие.
Снимка: Ройтерс

От дълго време политическият и бизнес елит на САЩ се трeвожи, че големият дял американски държавни ценни книжа (ДЦК), които Китай притежава, представлява стратегическа уязвимост за Америка, пише Карл Смит за Bloomberg.

Тези страхове бяха подсилени от информациите, че китайски учени търсят начини да продадат щатските ДЦК. За да са искрени обаче, тези учени трябва да кажат на лидерите си, че това не само ще нанесе вреди на местната икономика, но и ще бъде от полза на Доналд Тръмп.

Голяма разпродажба на американски ДЦК би имала два основни ефекта върху САЩ и глобалните пазари.

Първият и най-очевиден ефект би било спадането в цената на американските ДЦК, което автоматично ще увеличи доходността им. Това на пръв поглед изглежда е срещу често изразяваните предпочитания на Тръмп за по-ниски лихви. Наистина доходността на щатските ДЦК следва неотклонно лихвите на Федералния резерв.

Желанието на Тръмп за по-ниски лихви идва от загрижеността за подкрепа на икономическия растеж. Той иска Фед да понижи ставките само за да може американските банки да вкарат в икономиката част от своите резерви в размер на 1,4 трлн. долара.

Голяма разпродажба на щатски ДЦК от Китай би имала подобен ефект – с покачването на доходността им банките ще използват част от резервите си за покупки, което ще влее пари в икономиката и ще стимулира растежа.

Втори ефект от продажбата на ДЦК от Китай ще бъде обезценяването на долара. При продажбите китайците ще получат долари, които ще продадат срещу други валути като еврото, паунда или дори юана. Изливането на толкова много долари на валутния пазар ще обезцени американската валута. Това ще оскъпи американския внос и ще поевтини износа.

Тръмп вече даде да се разбере, че Америка трябва да изнася повече и да внася по-малко, като е готов да изпълно тази цел чрез вдигане на митата.

Американската администрация изглежда осъзнава това, поради което финансовият министър Стивън Манучин призова за по-слаб долар по време на Световния икономически форум в Давос.

В някакъв момент доларът ще поевтинее толкова, че вносът от Китай ще се балансира от увеличен износ. Търговският дефицит с Китай на практика ще бъде елиминиран, което е една от основните цели на Тръмп.

Трябва да е ясно обаче, че този процес ще бъде болезнен за американските потребители, както са болезнени и митата.

Накратко, ако Китай реши да продава големи обеми американски ДЦК, азиатската страна ще допринесе повече за целите на Тръмп, отколкото каквито и да било мита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 11 rate down comment 2
khao
преди 4 години
странна статия... почва се от китайските учени !?!?! и в заключение два ефекта които са много странно обяснени, мирише на фейк нюз.банките ще ползват резерва си зада вземат дцк обратно и това ще налее пари в ам. икономика ?!?!отива да си купя голф от германия и наливам пари в бълг. икономика или логиката на писача ми бега ?или па за чий ще сменят доларите в евро ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
Щот блъфират кат на покера бе, заебби ги Бльомбурга и тия кво преписват .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Ivel
преди 4 години
Ако ще се обиждаме, вероятно всички го можем. Може и да не са джънк хартийт им, както съм уточнил, че не протежение на достатъчно дълъг период нямаха алтернатива. Но към момента, не изглеждат толкова привлекателни, затова и кредиторите обмицят как да се избавят от тях. Както казах руснаците си го правят тихичко без шум, но те са с малък дял, за китайските учени няма да е просто да намерят безкръвен път за избавление. Айде със здраве, ние имаме по-земни задачи за решаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
https://***.strategic-culture.org/news/2019/05/12/trumps-trade-war-is-already-over/https://***.cbsnews.com/news/a-decade-after-the-recession-40-of-us-families-still-struggling/В последно време Инвестора много западна. Вече всички статии са копи-пейст от няколко сайта и предлагат много тесен мироглед от гледни точки. А светът е шарен! Това по темата от вчера! Иначе за че.па и зелето си в 10-ката! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 4 години
Ся ставам от кревата, та да ти обяснявам. Това исках да кажа и аз, нещата са взаимно-свързани, обусловени, предопределени и си имат причинно следствена връзка. Всичко което виждаме е една семейна разправия и нищо повече. Очаквам благополучен изход с козметична промяна-от днес ти ще миеш чиниите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Ами ако Китай девалвира юана да речем до 12 за долар?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Тръммп ми се обади и ми обясни че за един месец може да напечата толкова долари, че американския БВП ще стане 100 трилиона, а да изплаща държавен дълг от 22 трилиона. Еми щом е така, аз си легам спокоен. Лека нощ и на вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 4 години
Да обясниш какво значи да се избавиш от дълг? Дали не означава че някой друг го е купил? И щом има купувачи джънк ли е? Тези въпроси са с повишена трудност за капацитета ви и не очаквам смислен отговор. За Китай, да започнат да убиват долара умишлено(защото всичко си има естествен завършек) е равносилно на самоубийство. Китайските учени отдавна са наясно с това и даже бяха против прекратяването на количествените улеснения. PS Ако се освобождават 5-10% на година от американски ДЦК това просто означава че ще чакат да им се изплащат на определения падеж, защото това са поне 15 години. Както отбелязах обаче, тази тема ти е с повишена трудност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 4
0pk
преди 4 години
Ем не знам бре, тука пише - че сички ше спечелят. И китайците ше накупят тесли и спйсдрагъни с наличните долари, че и за някой хиперлуп ще им остане, пък на америте икономиката ше живне. Не мога да разбера, като е толкоз убаво, що ходят се заплашват по туитур, ми не си ги разменят тия ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 9
michaelis12
преди 4 години
проблема е че нема кой да им ги купи, да знаеш некой дет има 4 трилиона в излишък ? .... :)) ако тия разпродадат и Сашевци изкупят треа напечатат още толко с лихвите от там зеленйо в земята и вече не е резерв па нека им се свива дефицита после вече със свит дефицит не мое си печатат на корем за пушки как е са .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още