IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са предизвикателствата пред аграрния сектор?

Защо 27% от исканията за заем за младите земеделски стопани от ЕС не получават финансиране?

16:44 | 14.05.19 г.
Какви са предизвикателствата пред аграрния сектор?

Обезлюдяването на селските райони е едно от основните предизвикателства пред аграрния сектор. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Петър Петров, председател на УС на Националната асоциация на младите фермери в България.

Той добави, че предоставянето на различни социални услуги в малките населени места също е сериозен проблем пред бранша.

"Европейската комисия (EК) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обявиха пакет от заеми от 1 млрд. евро за младите фермери, но към момента няма точна информация кога част от тази сума ще бъде насочена и към България", добави Петров. 

Той призна, че има проблем с интегрираната система за администриране и контрол ИСАК. По думите му е много важно фермерите да получават средствата навреме, но забавяне от една седмица, както се твърди, не е голя проблем.

Относно банковото финансиране на младите фермери, Петров обясни, че нуждата е ресурси е сериозна, а качествените банкови продукти се усвояват трудно. „При едно кандидатстване фермерът се взима на общо основание както всеки друг бизнес“, отчете той.

Неодобрението на 27% от исканията за заем за младите земеделски стопани от ЕС се дължи на това, че вероятно младите фермери не са толкова рентабилни в дейността си, а и нямат толкова добра банкова история, допълни експертът.

Вижте още във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още