IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния намалява ДДС на традиционните и био продукти от 9 на 5 процента

В съседната страна стандартната ставка на ДДС е 19%, но се прилагат и две намалени ставки - 9% за храни, лекарства, протези, и 5% за книги и учебници

16:48 | 14.05.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Румънският премиер Виорика Дънчила съобщи, че правителството ще приеме на днешното си заседание извънредно постановление, което предвижда намаляване на ДДС от 9 на 5 процента за традиционните земеделски продукти, сертифицирани от министерството на земеделието, съобщава Аджерпрес, цитирана от БТА.

„Обмисляме увеличаване на достъпа на румънците до здравословните продукти, с високо качество, които са все по-търсени на пазара на хранителни стоки. Ще намалим ДДС от 9 на 5 процента за доставката на тези категории храни - съответно планински, екологични, традиционни продукти, сертифицирани от Министерството на земеделието. Чрез намаляването на ставката на ДДС по цялата дистрибуторска верига ще допринесем за намаляване на цените на тези продукти и така ще насърчим хората да консумират здравословни храни", заяви Дънчила в началото на правителственото заседание.



Миналата седмица Аджерпрес съобщи, че намаляването на ДДС от 9 на 5 процента на традиционните и био продукти ще има общ бюджетен ефект в размер на 836 милиона леи (еврото се разменя за 4,76 леи) през следващите четири години, като спадът на приходите се очаква да варира от 106 милиона леи през тази година до 260 милиона леи през 2022 г.

Вносителите на проекта изтъкват, че нивото на затлъстяване в Румъния отчита възходяща тенденция: 9,1 процента от пълнолетните хора са били затлъстели през 2014 г. в сравнение със 7,9 процента през 2008 г., а нивото на затлъстяване сред децата се е удвоило през последното десетилетие.

В Румъния стандартната ставка на ДДС е 19 процента, но се прилагат и две намалени ставки, съответно 9 процента (за храни, лекарства, протези, ортопедични продукти, доставка на питейна вода и доставка на вода за напояване) и 5 процента (за книги, учебници, туристически услуги, кетъринг и други).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
на тоя доле му дреме фасона и да изчезнем боли го фара .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
многодобре
преди 4 години
...нали! ...ами ако си имат причина? ...ами ако искат да се въртят повече пари в търговията с храните? ...ами ако искат от плещите на обикновените хора да свалят някой и друг товар?...нали и ти похапваш? ...ако ти е по-евтина храната може и деца ,две три да изхраниш! ...след години ще има пак работници в държавата ти и ще може и ти да живееш нормално, защото ще има кой да плаща данъци! ...от на Цв. Цв. апартаментите не можеш ръпна нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
s3
преди 4 години
Тези румънци не са в ред. Как може да се намаля ДДС-то за такива доходоносни стоки като храни и лекарства? Това са много пропуснати приходи от ДДС за държавата и бъджета, т.е. по-малко пари за разпределяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още