IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската CATL подписа сделка за доставка на батерии с Volvo

Споразумението възлиза на няколко милиарда долара, посочват от компаниите

11:24 | 15.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Един от китайските лидери при производството на батерии за електромобили Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL) заяви, че е подписал сделка за доставка с шведската автомобилна компания Volvo Car Group, съобщава Ройтерс.

Споразумението се отнася за доставки на литиево-йонни батерии, които ще бъдат използвани във всички модели на Volvo, които се задвижват с електричество, както и такива, които тепърва предстои да бъдат пуснати на пазара, посочват от базираната в Ниндъ компания. 

От своя страна Volvo също потвърди, че е успял да се договори с CATL и относно доставките,

Шведският концерн също така е подписал споразумение и с южнокорейския производител LG Chem.

Притежаваната от китайската Geely Volvo започна производство на серия от електрически модели под марките Volvo и Polestar, като идеята е да се пребори за дял от глобалния пазар на електромобили, където лидери са Tesla, Volkswagen и General Motors.

„Бъдещето на колите Volvo е електрическо и сме твърдо решени да оставим зад гърба си двигателя с вътрешно горене“, споделя Хакан Самуелсон, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Cars.

Концернът заяви, че първата линия за производство на батерии е в процес на изграждане в завода в Гент, Белгия, и ще бъде завършена до края на годината.

Там Volvo произвежда своите хибридни модели XC40, като планира в скоро време да ги превърне в напълно електрифицирани превозни средства.

По информация на компаниите, замесени в сделката, стойността на споразумението възлиза на няколко милиарда долара, но никоя от тях не разкрива подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още