IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп е все по-близо до забраната на Huawei в САЩ

Очаква се той да подпише заповед, ограничаваща работата с компании, носещи риск за националната сигурност

10:37 | 15.05.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очаква се тази седмица американският президент Доналд Тръмп да подпише заповед, която забранява на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, създадено от компании, които носят риск за националната сигурност. С това той ще проправи път на забраната за правене на бизнес с китайската Huawei, твърдят трима високопоставени източници на Ройтерс, запознати с плана.

Заповедта, която няма да включва конкретни страни или компании, се обмисля повече от година, но на няколко пъти беше отложена, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото темата е конфиденциална. По думите им срокът отново може да бъде изместен.

Изпълнителната заповед ще се позове на Международния закон за извънредните икономически правомощия, който дава на президента възможността да регулира търговията при извънредни ситуации, които заплашват Съединените щати. Тази заповед ще насочи Министерството на търговията, което работи с другите правителствени органи, да изготви план за изпълнение, твърдят източниците.

Ако бъде подписана, заповедта ще бъде въведена в един особено деликатен момент, когато отношенията между Китай и САЩ, като двете най-големи икономики в света, са обтегнати и водят битка с въвеждането на мита, след като властите във Вашингтон определиха търговските практики на Пекин като нечестни.

Съединените щати вярват, че оборудването, произведено от Huawei Technologies, може да бъде използвано от властите в Китай за шпионаж. Huawei, която многократно е отричала тези обвинения, не е коментирала веднага въпроса за забраната.

Белият дом и Министерството на търговията са отказали да коментират.

Съединените щати активно призовават своите съюзници да не използват оборудването на Huawei за следващото поколение 5G мрежи, защото според Вашингтон то не е достатъчно сигурно. През август Тръмп подписа решение, което забранява на американското правителство да използва оборудване от Huawei и от друг китайски доставчик - ZTE.

През януари американски прокурори обвиниха две от звената на Huawei във Вашингтон, посочвайки, че те са откраднали търговски тайни от T-Mobile. Освен това обвиниха Huawei и нейният главен финансов директор в измама и подвеждане на банкови институции, благодарение на което са нарушавани санкциите на САЩ срещу Иран.

През април 2018 г. Федералната комисия по комуникациите гласува за предварително предложение за забраняване използването на средства от правителствения фонд за 9 млрд. долара за покупката на оборудване и услуги от компании, които представляват заплаха за сигурността на американските комуникационни мрежи.

Миналата седмица председателят на Комуникационната комисия Аджит Пай заяви, че очаква Министерството на търговията да изкаже становището си за това как “да се дефинира списъкът от компании”, които да бъдат забранени, съгласно предложението на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
и за твое лична информация ... Апъл отдавна не предлага нови технологии, се тая дали ще ги забранят или не !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 4 години
ее как да не пишеш булшиит ? :):) не съм говорил за шпиониране, а целия ти отговор се гради на тази теза? изместването на темата, няма да направи изказването ти по тежко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 4 години
свободната пазарна икономика и конкурентността как се вписват в китайските кражби на технологии и пречки пред чужденците да оперират на техния пазар ? Това с какъв булшит ще ми го обясниш ?Имаш ли си идея Хуавей колко навредиха на европейските компании заради лошите и некоректни практики покрепяни от държавата им ? очевидно нямаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Тръмп е все по-близо до забраната на Huawei в САЩ Ако ги забрани, китайците ше са т.ъпи парчета, ако не забранят ГМО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още