IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика се възстановява от стагнацията с ръст от 0,4%

Потребителските разходи, строителството и инвестициите в оборудване са стимулирали растежа през първото тримесечие

11:21 | 15.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Аргив Ройтерс</em></p>

Снимка: Аргив Ройтерс

Икономиката на Германия излезе от стагнацията в началото на 2019 г., връщайки се към растеж въпреки спада в производството, който продължава да тормози страната, съобщава Bloomberg.

Предварителните данни за БВП показват ръст от 0,4% през първото тримесечие на годината спрямо последните три месеца на 2018 г., което отговаря на консенсусната прогноза. На годишна база растежът е 0,6% при очаквания за 0,7%. Производството обаче остава слабо, а перспективите са изложени на риск заради все по-напрегнатия конфликт между САЩ и Китай.

В Китай икономиката продължава да се охлажда въпреки усилията на правителството и централната банка. Данните от сряда показват по-бавен растеж на индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите.

От германското статистичко бюро пък обясниха, че потребителските разходи, строителството и инвестициите в оборудване са стимулирали растежа през първото тримесечие, докато сигналите от търговията са били смесени.

Най-голямата икономика в Европа е успяла да преодолее рецесията от миналата година, успявайки да се справи с ефекта от фактори като временни затруднения в атомобилопроизводството и ниските нива в река Рейн (водеща транспортна артерия, бел. р.). Засилването на протекционистките мерки обаче може да подтисне настроенията на бизнеса в страната, която е силно експортно ориентирана.

Растежът в Германия се очаква да се забави до 0,5% през тази година от 1,4% през 2018 г., сочат прогнозите на правителството. Очакванията на икономистиете е разширяването на еврозоната да се збави до 1,2% при отчетени 1,9% година по-рано.

През първото тримесечие ръстът в еврозоната се удвои от 0,2% през последните три месеца на 2018 г. до 0,4% към края на март тази година на фона на ускоряване на растежа в Испания (до 0,7% спрямо 0,6% през предходното тримесечие), възстановяване в Италия (0,2% ръст през първото тримесечие при -0,1% през предходното) и запазване на темпа на растеж във Франция (от 0,3%)..

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още