IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международната агенция по енергетика намали прогнозата си за търсенето на петрол

Запасите в развитите страни са се понижили с 25,8 млн. барела през март, падайки до най-ниските си нива от миналата година

17:22 | 15.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Глобалното търсене на петрол ще расте по-бавно, отколкото се смяташе по-рано след икономическото затишие в Азия, съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ), пише Bloomberg. От агенцията предупреждават, че доставките ще се затегнат поради санкциите на САЩ срещу Иран.

Разочароващото потребление на гориво в Китай, Япония и Бразилия означава, че 2019 г. е започнала с трудно тримесечие, обясняват от МАЕ, понижавайки прогнозата си за глобалното търсене за първи път от октомври. В резултат на това световните запаси от петрол изненадващо набъбнаха  през първите три месеца на годината.

Независимо от това запасите биха могли да се сринат рязко през това тримесечие, тъй като търсенето се повишава на фона на затягането на американските санкции срещу Иран. Така производството на петрол в Иран може да се свие до най-ниското си ниво от войната на страната с Ирак през 80-те години.

„По-бавното нарастване на търсенето вероятно ще бъде краткотрайно, тъй като ние вярваме, че темпото ще се увеличи през останалата част от годината", смятат от МАЕ.

Цените на петрола, търгуван на борсата в Лондон, се задържат на ниво от над 70 долара за барел. В момента трейдърите са в изчакване да видят какво ще бъде пълното въздействие на американските санкции срещу Иран, както и колко бързо страни от ОПЕК като Саудитска Арабия ще увеличат производството, за да компенсират по-малката продукция. Напрежението в Близкия Изток нарасна през тази седмоица, когато Рияд обяви, че два нефтени танкера и други съоражения са били засегнати от атаки. 

МАЕ понижи прогнозата си за нарастването на търсенето на суров петрол през 2019 г. с 90 000 барела на ден до 1,3 млн. барела дневно.

Поради неочакваната слабост в търсенето запасите от петрол се повишиха със 700 000 барела дневно през първото тримесечие - около седем пъти повече, отколкото се очакваше, като дори това се случва, когато ОПЕК и нейните партньори ограничиха производството, за да поддържат пазарите балансирани.

Запасите в развитите страни са се понижили с 25,8 млн. барела през март, падайки до най-ниските си нива от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още