IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция намалява данъци и дава бонуси на пенсионерите

Данъкът върху добавената стойност при основни хранителни продукти ще спадне до 13% спрямо досегашните 24%

20:00 | 15.05.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцките депутати одобриха в сряда данъчни облекчения и бонуси за пенсионерите само няколко дни преди изборите, отказвайки се от някои от строгите икономии, наложени от международните кредитори, съобщава Ройтерс.

Пакетът, внесен от лявата партия Сириза, включава годишен бонус за 2,5 млн. пенсионери, намаляване на данъка върху продажбите на основни храни и понижаване на данъчните ставки за сметките за електричество и газ.

„След осем години на жертви, направени от народа на Гърция. настъпва нова ера“, заяви премиерът Алексис Ципрас пред парламента преди гласувантео.

Гърция, която имаше нужда от три спасителни програми между 2010 и 2015 г., за да избегне фалита, излезе от последната през август 2018 г.

Страната се съгласи да формира първичен годишен бюджетен излишък от 3,5 процента от БВП до 2022 г., като това изключва лихвените плащания по дълга. Ципрас твърди, че гласуваните промени няма да попречат за изпълнението на тази цел. Опозиционните партии обаче го обвиняват, че това е необмислен ход от страна на правителството, за да укрепи отслабналата си популярност преди изборите за Европейски парламент на 26 май.

Гласуваните в сряда промени предвиждат постоянен годишен бонус за пенсионерите, чиито доходи бяха намалени 13 пъти от 2010 г. до 2017 г. Въвежда се и разсрочено плащане на задължения към държавата.

Данъкът върху добавената стойност при основни хранителни продукти ще спадне до 13% спрямо досегашните 24%, като облекчението ще важи и за ДДС, начисляван върху сметкките в ресторантите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 4
Coalport
преди 4 години
Сори - оядохме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
Coalport
преди 4 години
Ох горките, цели 8 години в мъки.А ние сме добре, даже може да вдигнем малко ставките, че се уядохме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още