IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

14 са кандидатите за обновяване на площад "Света Неделя"

Оферти са подадени от архитектурни колективи от България, Италия, Франция, Румъния, Русия и Турция

17:44 | 15.05.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Четиринайсет оферти от архитектурни колективи от България, Италия, Франция, Румъния, Русия и Турция са подадени в международния конкурс за идеен проект за обновяване на площад "Св. Неделя" в историческия център на София, съобщават от Столична община.

Най-много са българските и италианските екипи, има по едно предложение от френски, румънски, турски и руски архитекти.

Офертите, които бяха отворени в Направление "Архитектура и градоустройство" на 14 май, са само заявка за участие, в която архитектурните колективи представят единствено своя професионален опит до момента. На 20 и 21 юни тази година журито от 15 души ще проведе финално заседание, на което ще селектира 7 от тях и ще покани авторите да разработят проекти за обновлението на площада.

След това предложенията ще бъдат класирани, като носителят на първа награда ще получи и покана от Столичната община за реализация на проекта. Подобен конкурс с ограничено участие и на два етапа се провежда за първи път у нас през последните години независимо, че е световна практика.

Столичната община обяви международния конкурс за обновяването на "Св. Неделя" през миналата година. Основното изискване в него е запазване на историческия му характер, създаване на връзка между пешеходните пространства, съвременен градски дизайн, достъпна среда и икономическа целесъобразност. 

През есента на миналата година главният архитект на София Здравко Здравков спря конкурса и обеща да обяви нова процедура с променени условия. До това развитие се стигна, след като от Камарата на архитектите в България на два пъти настояваха за промяна на условията в конкурса, тъй като ги определиха за дискриминационни.

Според първоначалните изисквания кандидатите трябваше да имат генериран общ оборот от 1,5 млн. лева, от които 750 хил. лева от подобни проекти за последните три години, 15-членен екип и 25 хил. кв. метра проектирани площади.

След настояването на архитектите Здравков намали финансовите изисквания наполовина, броя на екипа - на пет души, а проектираната площ до 15 хил. кв. метра.

От камарата обаче не сметнаха тези промени за достатъчни и заявиха, че финансовите условия ограничават възможните кандидати само до големи фирми. Председателят на камарата арх. Борислав Игнатов напусна състава на журито за конкурса и обяви, че организацията ще предупреди другите европейски камари за дискриминационните условия в процедурата.

При новия конкурс изискванията към участниците бяха сведени до представянето на изработени, одобрени или в процес на реализация инвестиционни проекти за изграждане и/или реконструкция на площадни пространства и/или пешеходни зони и/или открити пешеходни пространства към обществени сгради с площ над 1,5 хектара.

Прогнозната стойност на поръчката е 750 хил. лв. без ДДС. Участниците, класирани на първите пет места, ще си разделят награди на обща стойност 250 хил. лв. Авторите на класирания на първо място проект ще получат парична награда в размер на 70 хил. лв. Класираният на второ място проект ще бъде възнаграден с 60 хил. лв., а заелите трето, четвърто и пето място ще получат съответно 50 000, 40 000 и 30 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още