IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отхвърли възможността за отлагане на покупката на С-400

Анкара опроверга съобщенията за забавяне на сделката с Русия за противоракетните системи

18:48 | 15.05.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мевлют Чавушоглу. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мевлют Чавушоглу. Снимка: Ройтерс

Турция ще продължи с изпълнението на плана си за закупуването на противоракетните системи С-400 от Русия. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, като отхвърли възможността за отлагане по молба на САЩ.

„Няма забавяне или спиране на този етап“, заяви Чавушоглу пред репортери в Анкара, цитиран от Bloomberg.

По-рано тази седмица се появиха съобщения, че Турция обмисля отлагане на сделката по молба на Вашингтон. Според запознати миналата седмица американската администрация е поискала от Анкара да отложи доставката на системата С-400, която трябваше да се осъществи през юли. Този ход би могъл да облекчи напрежението между двете страни съюзнички в НАТО, посочват източниците.

Едно такова забавяне, ще спечели на САЩ и Турция – страните с двете най-големи армии в Алианса, повече време за решаване на конфликта помежду им, който сериозно обтегна двустранните отношения и заплаши налагането на допълнителни санкции срещу и без това проблемната турска икономика.

По думите на Чавушоглу Турция води преговори със САЩ за създаването на съвместна комисия, която да включва представители от НАТО, за решаване на въпроса.

Според него отлагането или спирането на доставките не е на дневен ред

След изказването на министъра лирата затвърди поевтиняването си спрямо долара, като 15 минути преди 19 ч. българско време тя се търгува при 5,9946 лири за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Ти не си ли разбал вече, че тоя стоенчо е просто един психопат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 4 години
А коментара на един приятел , доста сведущ в темата za С400 и C500 беше - на руснаците не им ли омръзна да пребоядисват C300 ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Стуенчоу, па не си в час.Това С-300 де го имат янките е от времето на СССР и имасъвсем други възможности спрямо съвременните версии.*** ти си гледай снимки де :) Дава кураж!Венсеремос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Ivel
преди 4 години
Сокола е пътник, броени са му дните вече. И ще яде дървото ако се опита да шикалкави с C400 а също и ххаза. Те и евреите имат повишен нездрав технологичен интерес към C400, ама няма кой да им даде на тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
В первом квартале 2019 года покупки Турцией российского газа достигли минимальных значений за последние 10 лет, сообщили в Газпроме.Импорт российского газа сократился с 7,917 млрд кубометров до 4,522 млрд кубометров по сравнению с аналогичным периодом 2018 года, передает Интерфакс.Эти показатели были ниже только в первом квартале 2010 года, когда Турция импортировала 4,323 млрд кубометров. Отмечается, что страна поражена валютным и экономическим кризисом, который существенно влияет на покупательскую способность. Вместе с тем Анкара увеличивает закупки газа у Азербайджана и импорт СПГ на мировом рынке.Браво бате Ердо!!! Накакра ги да построят пАтока и намали вноса наполовина. И сега Турски + Син са с капацитет 25-27 млр кубически метра, а ти ще внасяш 10-12. Голям си!!! Подозирам, че и с С-400 нещо кроиш. Вчера гледах сателитни снимки на С=300 в калифорнийската пустиня. Американските ВВС тренират. Да не би пък С-400 да са им необходими?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още