IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стивън Манучин: Преговорите с Китай вероятно ще продължат в Пекин

Финансовият министър не уточнява когат точно ще продължат разговорите с Китай, но подчерта, че последните дискусии са били конструктивни

19:30 | 15.05.19 г.
<p>
	Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин. С<em>нимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин. Снимка: Ройтерс

Финансовият министър на САЩ Стивън Манучин заяви, че най-вероятно ще пътува скоро до Пекин, където ще продължат преговорите с неговите китайски колеги, след като двете най-силни икономики в света не успяха да подпишат споразумение до този момент, съобщава Ройтерс. 

Манучин не уточнява кога ще продължат преговорите, но посочи, че  последните дискусии с китайските делегати са били конструктивни.

„Очаквам, че ще отидем в Пекин в някакъв момент в близкото бъдеще, за да продължим дискусиите“, споделя министърът, като добавя: „Продължаваме разговорите. Все още има доста работа за вършене“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отрече, че е търговските преговори с Китай са се провалили, дори и когато той реши да увеличи митата върху китайския внос за 200 млрд. долара от 10 на 25%, което даде импулс на нови икономически сътресения в глобален мащаб.

Във вторник Тръмп смекчи до известна степен своя тон, като визира отношенията си с китайския президент Си Дзинпин, призовавайки Пекин да разшири търговията с американски селскостопански продукти, ако иска да се стигне до сделка в скоро време.

Малко преди тази новина CNBC съобщи, че администрацията на Тръмп планира да отложи налагането на мита върху вноса на автомобили, което би засегнали страните от Европейския съюз (ЕС) и Япония, два от ключовите партньори на САЩ.

Белият дом трябва да вземе решение до събота дали да постави мита на автомобилните части заради опасения за националната сигурност. След събота администрацията ще разполага с още 180 дни, за да вземе решение, докато преговаря с властите на засегнатите страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още